Oldalak

2012. június 26., kedd

Gyümölcsös pohárkrém

miböl van?
aljában ribizli
rá 3 kanál tejberizs amit tojáhhabbal lazitottam és még benne is van ribizli
majd málnakrém, amit egy kis cukorral összepépesittettem,
aztán egy réteg tejszinpuding ezt is habositottam tojásfehérje habbal
majd tetejét málnával és csokival diszitettem.

2012. június 21., csütörtök

Ribizli dzsem

kb 1.kilo ribizlim lett 
kimostam kiszedtem belöle a leveleket és ugy ahogy volt szárral együtt felraktam föni böven ellepje vizben majd amikor kezdtek szétföni átpasziroztam fém tésztaszürőn
és visszaraktam főni
tettem bele kb egy kilo cukrot azzal is főztem kb félorát és tettem bele 2 evökanálnyi zselatint.
üvegekbe pakoltam natriumbenzonát a tetejére és melegdunsztba téve. 

Kandirozott narancshéj saját szirupjában

az elözö bejegyzésemben szereplö 2 db narancs héját aprodarabokra vagdostam és feltettem főni annyi vizben ami épp ellepi
majd 5 perc fözés után azt a vizet leöntöttem rola igy remélem kiküszöböltem a narancs héjon levö oda nem valo dolgokat :))
és ujbol felraktam föni ugyancsak annyi vizben ami épp ellepi , föztem kb félorát és beleraktam kb 20 deka cukrot pici citromsavat és ...
ilyen állagúvá főztem. tehát nagyon sürü pépesre
aztán tettem bele pici natriumbenzonátot  a biztonság kedvéért és tettem üvegbe melegdunsztba ... 
megkostoltam az edényben maradt beleragadt maradékot .. mondanom se kell nagyon finom.. csinálok még!!! 

Narancs lekvár

Volt itthon 2 db nagyobb narancsom, miután senkinek nem kellett igy eszembe jutott hogy csinálni kéne belöle valamit, igy lett kandirozott narancshéjam meg 2 kis üveg narancs lekvárom :)
 hozzávalok:
2 db nagyobb narancs
vizz épppen annyi ami ellepi
cukor kb 30 dkg
citromsav késhegynyi
natriumbenzonát
zselatin

a narancs héját zöldséghámozóval levagdostam, a narancsot összedaraboltam és feltettem főni  épp annyi vizbe ami ellepi és föztem kb 20 percig
majd átpasziroztam fém tésztaszűrőn és visszatettem főni majd beleraktam a cukrot de nincs jelentösége hogy 20 vagy 30 deka a cukor mert izlés dolga
ha felfött beleraktam egy evökanálnyi zselatint  amivel már csak ugy melegitettem hogy elolvadjon tehát nem fözzük!!!  és mehet üvegbe , natriumbenzonátot szortam rá és melegdunsztba tettem.

beleraktam még a citromsavat és föztem még vagy 15 percig.

2012. június 17., vasárnap

Rongyos kifli dios és szezámos

hozzávalók:
60 deka liszt
3 deci tej
3 deka élesztö
kevés cukor
1 tojás
2 kanál tejföl
2 kanál olaj
pici só
1 margarin 
szezámmag 
dio


élesztöt felfuttatjuk a tejben és az összes hozzávalókkal kelt tésztát gyúrunk
böven duplájára kelesztjük
majd ha megkelt 8 darabra vágjuk és amennyire tudjuk vékonyra elnyujtjuk majd megkenjük nem folyósra olvasztott margarinnal ujabb adagot kinyujtunk és rátesszük.
 igy kapunk 2x 4 lapos kis tészta anyagot amit szépen szétnyujtunk ha tudjuk kerekre ha nem az se baj és én derelyevágoval körcikk szerüen felvagdostam tehát az egyik tésztábol lett 12 db 
ujra megkentem öket picit vajjal és feltekertem ugy hogy a hegyes vége marad kifelé  
olajozott vagy zsirozott tepsibe pakolni és hagyni kicsit megkelni majd tojással megkenni és szezámmal szortam le
ugyanigy csinálni a másik adag tésztát is csak azt még feltekerés elött megkentem kb 5 deka cukros dioval amit kicsit vizzel tettem kenhetö állagúvá és ezzel kentem meg a kiskifliket belül majd feltekertem és amikor ez az adag is megkelt a tepsiben átkentem tojással és a még megmaradt dios kencét rákentem kivülre is.
piros ropogosra sütjük

2012. június 10., vasárnap

torták


az alap torta .:
4 külön sütött piskota lap 2 tojásos ...2 sima és 2 kakaos
majd doboskrémmel megtöltöttem felváltva 1 sima 1 kakakos lapokat meg a külsejét is, és másnapig hagytam hütöben jol összehülni
fondannal meg diszitettem amit szintén én csináltam a következö posztban irok rola. 


2012. június 4., hétfő

Rózsalekvár

hozzávalók:
 15-20 deka rozsaszirom de permet mentes legyen!! bármilyen rozsa jo hozzá csak lehetöleg illatos legyen és legyen benne több piros mert ettöl kap jobban szint.
jol megmosva és kb 8 deci vizben feltenni fözni kb forrástol számitva 10 percig majd állni hagyjuk másnapig.
másnap leszürjük hozzáadunk fél kilo cukrot egy csomag dzsemfixet és ujra forraljuk, ha tul édesnek találjuk adhatunk hozzá citromot vagy citromsavat is saját izvilágunknak megfelelöen.
rozsaizü lekvárt kapunk :)  izesithetjük  fahéjjal vagy szegfüszeggel vagy akár kardamommal is.
üvegekbe rakjuk és pici nátrium benzonátot rakunk a celofán és kupak közé vagy ha akarjuk akkor bele de csak nagyon picit, száraz meleg dunsztba tesszük!!
itt a képen a tányéron még nem teljesen kemény de már zselés a lekvár .  
mihez használom??? bármihez amihez kedvünk van természetesen nem mindennapi iz de aki szereti a különlegességeket Hajrá!! palacsintára fel!! 


Lajos szelet (ahogy nászasszonyom Edit csinálja)

 ezt a sütit kivételesen nem én csináltam hanem a násszasszony hozta  de ez nem azt jelenti hogy én nemtudom megcsinálni :)  köszönjük Edit!! 

hozzávalók:
2 ek kakaó, 2 ek méz,2 tojás,20 deka cukor,5 deka vaj, ezeket 5 percig fözzük
majd 40 deka lisztet 2 mokkáskanál szodabona,belerakjuk a masszába jol összegyurjuk, majd tepsi hátán 4 lapot sütünk belöle.ha mégse sikerülne 4 lapot nyujtani akkor semmi baj nincs ha csak 3 lap csak igy akkor 2 rétegü krém megy bele és akkor egy pudinggal kevesebbet kell fözni hozzá.!
krémek:
6 deci tejben 2 csomag vaniliás pudingot megfőzünk
3 deci tejben puncs pudingot vagy epreset megfőzünk
mindegy csak rozsaszin legyen :)
25 deka vaj 20 deka cukor jol összekavarni és elosztani a 2 féle pudinghoz 
majd a kihült lapokat ezekkel a krémekkel felváltva megtöltjük, csokimázzal bevonjuk és másnap szeleteljük.
jo étvágyat!

2012. június 3., vasárnap

Töltött paprika

1 kilo darálthus
füszerek: só, bors, hagyma, fokhagyma , 
rizs izlés szerint nekünk itt egy bögrényi van benne 
ezeket jol összegyurmákoljuk és bele töltjük a kivájt paprikákba 
mi szoktunk csak simán gombócokat is csinálni
 felrakjuk egy nagyobb lábasba fözni
majd ha már majdnem kész felöntjük paradicsom süritménnyel
mi itt lidl -es dobozos fél literes paradicsomot használtunk 3 dobozzal.
izesitjük cukorral és soval még átforraljuk és.
kész

Gyros tál

  készen vett zacskós gyros cuccbol van :)) egy kis csirkemell ,zöldségek és sültkrumpli hozzáadásával.
 most ehez volt kedvünk :)

Bodzavirág palacsinta tésztában

elkészités:
 sima palacsinta tésztát csinálunk de sürübbet mint ahogy szoktuk
3 tojás, liszt, szodaviz,  só, cukor  csak ennyiböl csináltam a palacsintát.
aztán belemártogattam a virágokat és bövebb olajban kisütöttem, majd vaniliás porcukorral szortam és ettük :))

Isteni szelet


hozzávalók:
Tésztához:
  • 5 tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 10 ek langyos víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
Krémhez:
  • 20 dkg puha Rama
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 ek kakaópor
  • 1/2 citrom leve
  • 1-2 ek rum
Tojáshabhoz:
  • tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • csokidiszités
  • Tészta elkészítése:
    1. A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a langyos vizet, majd a lisztet, amelybe előzőleg elkevertük a sütőport.
    2. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
    Krém elkészítése:
    1. A tejből és lisztből sűrű pépet főzünk a vaníliás cukorral. Hűlni hagyjuk.
    2. A margarint a porcukorral habosra keverünk, elkeverjük a kihűlt péppel.
    3. Hozzáadjuk a darált diót, a kakaóport, a citromlevet, és 1-2 ek rumot (ezt lehet ízlés szerint).
    4. Az elkészült krémet egyenletesen a tésztára kenjük.
    Tojáshab elkészítése:
    1. A tojásfehérjéket a porcukorral gőz felett keményre keverünk.
    2. Egy kissé kihűlve a krém tetejére kenjük. Végül tortadarával megszórjuk.
    3. Fontos, hogy másnap szeleteljük!



2012. május 28., hétfő

Kell még!

Annyira jol sikerült a fenyö rügy szirup hogy mennem kell felkutatni a fenyöerdöt rügyért :)) 

2012. május 26., szombat

Méteres süti




hozzávalók:
4 tojás
25 deka porcukor
10 evökanál melegviz
5 evökanál olaj
25 deka rétesliszt
1 sütőpor

elkészités:
 2 őzgerincformát kizsirozunk és lisztezünk .
a tojássárgáját a porcukorral vizzel habosra kavarjuk hozzáadjuk az olajat  majd a sütőporral elkevert lisztet
 aztán a tojásfehérjét is habbá verjük és ovatosan belekeverjük
 kettévesszük és az egyik felébe  2 kanál kakaoport  teszünk és beleöntjük a formákba
 előmelegitett sütöben tüprobáig sütjük kb 20 percig

ha kisült jol kihütjük az se baj ha másnap szeleteljük fel ,a forma mintája szerint.

sajnos itt nekem egy kis baleset történt :)) eltörtem :) de nembaj kiküszöbölthetö

amig hül megcsináljuk a krémeket
1 margarint kikavarunk izlés szerinti mennyiségü porcukorral kb 20 deka
majd 2 fajta pudingot fözünk  természetesen kevesebb tejjel hogy kemény legyen...amit éppen otthon találunk. lehet csoki- vanilia mint nekem most éppen volt itthon
de én álltalában rumpuncs pudinggal szeretem meg tejszinpuding amihez mandula aromát adok és ez a kettö krém van benne .  a kikavart vajkrémet ketté vesszük és a két fajta pudingba belekeverjük. felváltva kenegetjük a felszeletelt piskotát és rakjuk egymásmellé egy barna egy sárga

igy ahogy a képen van és kapunk 76 centi sütit :))
én a maradék krémeket kivülröl rákenem a sütire van ahol az ujjammal kentem rá
 aztán berakjuk hütöbe egy kicsit lehülni és közben csináljuk a csokimázt 

elég sok csokit igényel ugy hogy szerintem gazdaságosabb ha csinálunk

20 deka margarin
20 deka cukor
4 evökanál tej
2 csomag csokipuding
4 evökanál kakao
 a vajat tejet cukrot összeolvasztjuk lassu tüzön majd ha jol rotyog már beleadjuk a kakaot és pudingot igy is átrottyantjuk és mehet a sütire.
 igy legalább félnapra hütöbe tesszük hogy jol összeérjenek az izek és jol áthüljön az egész és ferdén szeleteljük 
 jo étvágyat!!





























2012. május 24., csütörtök

Bodza ivólé gyorsfogyasztásra

leszedjük a bodzavirágot kb ennyi mennyiséget

 levágtam a vastagabb szárakat rola de természetesen már a fazék fölött hogy a virágpor ne hulljon ki feleslegesen a szemétbe mert ez a legfontosabb része... NEM KELL MEGMOSNI A VIRÁGOT!
 nemtudom hány literes ez a fazekam de 12 tuti van .. felengedtem vizzel a (virágokra) belevágtam 3 citromot kb 30 szem citrompotlot, 20 szem édesitöszert,  2 kilo cukrot , átkavartam és fedövel lefedve igy kell hagyni legalább másnapig de ha tovább akarjuk érlelni akkor szükséges bele egy kevés natrium benzonát vagy borkösav a felpezsgést megakadályozván. nekem már pezsgett fel ezért csinálom igy. többször kell átkavargatni , lehet kostolni és ha ugy gondoljuk hogy már izvilágunknak megfelelö akkor ásványvizes flakonokba szürjük  és hütöben vagy pincében pár napig eláll de nálunk 2-3 napnál nem tart tovább 10 liter :)

Fenyőrügy szirup

1 liter vizben áztatva egy napig 15-20 deka fenyörügy
másnap átforralva egy kilo cukor bele 20 szem citrompotlo 1 fél citrom karikázva  ha jol átforraltuk mehet üvegbe de egy pici borkösavat hozzáadva .

2012. május 23., szerda

Bodza szörp télire

hozzávalók:
kb 10-20 bodza virág (enyémek elég kicsik voltak és nem számoltam mennyi volt de igazábol nincs jelentösége hogy 10 vagy 20 természetesen ha több a virág akkor erösebb izü a szörp.
kb 15 deka cukrot megkaramellizáltam a fazékban amiben csinálom a szörpöt.
felöntöttem 3.5-4 liternyi vizzel. beleraktam 2kilo cukrot és felföztem
majd hozzáadtam a bodzákat 3 felkarikázott citromot kb 20 szem citrompotlot meg vagy 20-30 szem édesitö szert . igy hagytam lefedve állni mésnapig. majd ujra felföztem tettem bele egy mokkáskanálnyi borkősavat , leszürtem és üvegekbe pakoltam , beraktam meleg száraz dunsztba( fotel meg plédek)

2012. május 22., kedd

Akác szörp

hozzávalók:
2 összemaréknyi akác..(nemtaláltam többet mert már eléggé el vannak nyilva) :))
7 deci viz kb 30-40 deka cukorral sziruppá fözve majd beletéve 20 szem citrompotlo 1 citrom felkarikázva meg az akác és ujra forralva vagy 5 percig ha kész késhegynyi borkösav és mehet üvegbe.

Rózsaszirup

hozzávalók:
  miután nem mértem meg hogy mennyi volt.. :))kb  5x 2 összemaréknyi rozsaszirom
 1 iter viz 80 deka cukor sziruppá fözve , 20szem citrompotlo, 1 citrom felkarikázva majd belerakva a rozsaszirom és igy is forralva 5-10 percig  miután kész tettem bele  még citromlét mert kevesellettem  de izlés dolga... késhegynyi borkénport  és egy kevés  piros ételfestékkel szineztem  mert nem volt semmi szine a rozsának 
.üvegbe töltöttem és  kész 


2012. május 17., csütörtök

A lucerna..

Elsö lépés!! .... Méregtelenités !!!

turmix

A bor

Fogyasztó teák

Ha nem tudsz valamit.... itt megtalálod a választ

2012. május 16., szerda

krumplis tészta fokhagymásan

hozzávalók:
kb fél kilo krumpli megfözve
1 cs fodros metélt vagy kocka megfözve
 egy nagyobb lábasba olajat öntünk és belenyomunk vagy 3-4 gerezd fokhagymát , átforgatjuk de vigyázzunk hogy meg ne égjen
majd az áttört krumplit hozzáadagoljuk és egy kicsit átpiritjuk benne a krumplit majd hozzáadjuk a megfött tésztát és igy is lepiritjuk egy kicsit.
ha akarjuk tejföllel ehetjük.. mi igy szeretjük és savanyusággal :)
 jo étvágyat!! 

Szilvásgombóc--ó-ó-ó-ó


hozzávalók:
1 kg krumpli megfözve picit sós vizben ( elvileg héjában kéne fözni de én simán anélkül fözöm)
ha megfött leöntjük  a levet rola összetörjük és nagyjábol kihütjük,
lehet enyhén meleg aztán hozzáadjuk a 20 deka lisztet 2 lanál buzadarát 1 tojást 2 kanálnyi olajat és jol
összekeverjük.
kicsit ragados de nembaj kitesszük az edényböl és jol lisztezett deszkán vagy munkalapon elkezdjük átgyurni
ahogy kivánja még a lisztet adhatunk hozzá még de ne legyen kemény.
majd felkockázzuk és kézbe veszünk egy kockát, belerakjuk a cukrozott fahéjas szilvát vagy beföttet én itt beföttel csináltam, és jol összegyurmákoljuk .
már közben a vizet felraktuk főni 
belerakosgatjuk a gombócokat és ahogy feljönnek a viz tetejére már jok is.
 jaa...elfelejtettem.... :)) elöre megpiritjuk a zsömlemorzsát kb 1,5 deci olajon 10-15 deka kb de én nem mértem mennyi mert szeretjük ha sok morzsába van forgatva.  a megfött gombocokat beleforgatjuk a morzsába és kész is.. 

jo étvágyat!!!



2012. május 14., hétfő

Fokhagymás baguette


hozzávalók:
50 dkg liszt
 2.5 dkg élesztö,
 2 deci langyos viz, pici cukor,
 2 kanál tejföl vagy kefir mindegy,
 1 tojás , kávéskanál só
az élesztöt a langyos vizet a liszt közepébe tesszük és hagyjuk hogy felfusson, majd ha kész belerakjuk a többi hozzávalokat és jol összegyurjuk, ha kiván még egy kevés vizet lehet hozzá adni,
tálba letakarva bőven duplájára kelesztjük.
20 deka vajat vagy margarint kikavarunk izlés szerinti mennyiségü fokhagymával sóval,zöldhagymával, petrezselyemmel, vagy bármilyen zöldfüszerrel .
a tésztát kivesszük a tálbol ujra átgyurjuk és annyi darabra vagdossuk ahány baguettet akarunk csinálni és minden darabot kinyujtunk és megkenünk a füszeres vajjal és feltekerjük ahogy tudjuk kicsit  hagyjuk a tepsiben ujra kelni öket majd megkenjük egy felvert tojással és  elömelegitett sütöben megsütjük . 

jo étvágyat!