Oldalak

2012. október 30., kedd

Kokuszos szaloncukor


hozzávalók:
20 dkg kokusz
20dkg porcukor
egy evökanál zselatin
2evökanál vizben felolvaszta nem fözve!
1 kanál vaj vagy margarin
én tettem még bele rozsaszirupot is de akinek nincs nyugodtan jo nélküle is
 jol összegyurjuk a masszát ha nem áll még össze akkor kanalanként adagoljunk hozzá még vizet.
ha összeáll a massza formázzuk szaloncukor formára és tegyük be hütőbe, ha gyorsan akarjuk enni  akkor fagyasztoba is nyugodtan lehet
addig olvasszunk meg 2 tábla csokit én a Lidl be szoktam venni 45% os csokit ... vagy tortabevonót kb 20 dkg ot és a megkeményedett kokuszokat hustűre szúrva mártogatom a csokiba , mindenképpen folpackra tegyük le a már csokis szaloncukrokat mert ha hozzá ragad könnyen lejön rola, ha nem használunk folpackot akkor a fele szaloncukor rá fog ragadni a tányérra vagy amire tettük.



2012. október 19., péntek

Alap piskota recept

ahány tojásból akarjuk csinálni ...de... legalább 55 gr os tojások legyenek... annyiszor 2deka cukor és 2.5 deka liszt kell hozzá
tehát egy 
6 tojásos piskotához
12 deka cukor 
15 deka liszt kell
a tojás sárgáját a cukorral jo habosra kavarjuk 
(én géppel dolgozok)
 hozzáadjuk az átszitált lisztet. 
azért jo ha szitáljuk a lisztet mindig mindenbe mert igy levegősebben kerül bele
az elkészitendö sütibe.
de nem kell megijedeni hogy nincs szita otthon :)) jo egy aprobb lyuku szűrő is 

majd a fehérjét is kemény habbá verjük 
és ovatosan a sárga masszához kavarjuk mindig apránként hozzáadva hogy netörjük össze a habot
ha összetörik a habunk nem lesz magas a piskotánk.
ezért ha nem vagyunk magunkba biztosak akkor nyugodtan lehet hozzáadni egy zacsko sütőport.
zsirozott lisztezett tepsibe szoktuk sütni a piskotát de ma már sütőpapirral sütünk.. 
azt pedig hogy ne ragadjon rá a sütöpapir a piskotára ugy csináljuk hogy amikor kivettük a tepsiböl papirral együtt a piskotát ,papirral felfelé tegyük egy rácsra vagy a gyuródeszkára és egy percre legalább teritsük le konyharuhával és utána könnyen le tudjuk huzni rola a papirt.

Fondant massza






5 evőkanál viz
2evőkanál zselatin
2 evőkanál méz 
1 evőkanál vaj vagy margarin
1 evőkanál aroma 
amilyen izre szeretnénk a fondant
lehet vanilia vagy szintelen mandula
kb 70-80deka  porcukor vagy cukorliszt  csomomentes

a zselatin feloldjuk a vizben ( a hideg vizben elkeverjük  ).majd elkezdjük melegiteni de nehogy felforraljuk csak melegen olvasztjuk  ha kész belerakjuk  a mézet vajat csomomentesre keverjük és az elkészitett, elözöleg tálba készitett kb fél kilo porcukorhoz öntjük.
a maradék cukrot majd csak akkor adjuk hozzá amikor már elkevertük ezeket és ahogy kivánja még a masszánk ugy adagoljuk hozzá.
nem szabad arra törekednünk hogy a massza ne ragadjon mert akkor száraz törékeny lesz a fondanunk.
azért teszek ide egy linket ahol láthatjátok a fázis meneteit a késztésnek.én direkt több zselatint teszek bele mert nekem igy jobb állagu a masszám.. amig 1 kanál zselatinnal csináltam szakadozott a tortán a fondan de miota 2re növeltem sokkal erösebb.

Torta tevével



1 db 8 tojásos kerek piskota
1 db 4 tojásos téglalap tepsis piskota
tepsi mérete 20x30

krém:
20 dkg cukor megkaramellizálva majd felöntve 2 dl tejjel és igy addig főzzük amig a karamell el nem olvad, beleteszünk 2 csomag tejszin pudingot amit elözöleg elkevertünk 1 deci tejjel  meg 1 evökanálnyi kakot  és igy egy keményebb pudingot kapunk
majd kikavarunk 2kocka margarint 30 dkg porcukorral és a már kihült pudinghoz adjuk

a kerek tortalapot kettévágjuk és az also lapot megkenjük egy adag krémmel.
a szögletes piskotát ha elég magas akkor kettévágjuk és utána kb 4cm széles csikokra , majd minden csikot megkenünk a krémmel és a már bekent egyik kerek lap közepétöl kiindulva csinálunk egy tekercselést ezekböl a krémes csikokbol amig teljesen el nem érjük a kerek piskota szélét majd végül a másik kerek lapot is megkenjük krémmel és beboritjuk vele.
aztán kivülröl ha fondan bevonat kerül a tortára akkor mindig olyan szinü krémet tegyünk a fondan alá amilyen szinü a fondanbevonatunk igy én csináltam itt egy sima cukros vajkrémet amibe tettem egy kicsi  sárga Wilton ételfesték zselét ( ezt használom mindenhez) aztán bevontam fondannal és diszitettem .

2012. október 13., szombat

Raffaello szelet

hozzávalók
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkgkokusz
csipet so
1 sütöpor
A tojásfehérjéket cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet és a kókuszt hozzákeverjük.20x30as tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és megsütjük
 (nem szabad pirosra sütni


  • 6 tojássárgája
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg kokusz


A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle. Ha kihűlt, akkor a cukorral és a margarinnal robotgéppel kikeverjük,hozzáadunk 5 dkg kokuszt  rákenjük a tészta tetejére és leszórjuk a 5 dkg kókuszreszelékkel 


forrás innen-> http://www.nosalty.hu/recept/raffaello-szelet


Savanyuságok ,csalamádé

a vegyes savanyuság:
 amint látjátok a képeken tettem amit tettem :D  karfiol, aprohagyma,uborka,sárgarépa,zöldparadicsom,almapaprika
és használtam hozzá Kapros savanyuság tartósítót  amit aleirása szerint csináltam meg és felöntöttem az üvegeket vele.

a vegyesvágott csalamádé pedig : 
gyalultkáposzta kb 4 kilo, hagyma kb 2 kilo, uborka, sárgarépa izlés szerint ahogy ti szeretitek.. megsoztam kb 15 deka soval ,20 deka cukor,tettem még hozzá babérlevelet,koriandermag, mustármag, markomba öntöttem öket nemtudom mennyit :) és rászortam a cuccra, borkősav kávéskanálnyi , natriumbenzoát 2 kávéskanálnyi és ecet 20 % os kb 1.5 deci ezekkel együtt jol átkeverni egy nagy lavorba és másnapig otthagytam letakarva persze közben többször át kell forgatni hogy jol átjárják az izek aztán másnap lehet üvegebe pakolni, leve nem sok van de azt a végén ráöntözgettem 

2012. szeptember 25., kedd

Újra itt..

Sziasztok.. sajnos nem voltam aktiv az elmult 3 honapban mert nem volt gépem de miután kaptam egy nagyon  jó barátomtol  Fery Csabytol egy laptopot igy ujra elkezdem vagyis folytatom a recepteket ,képeket feltöltögetni.. remélem vissza jöttök még , bár ahogy elnéztem a számlálót jöttetek akkor is hogy láttátok inaktiv voltam, KÖSZÖNÖM NEKTEK HOGY NEM HAGYTATOK EL!!

2012. július 13., péntek

Paradicsomos bazsalikomos spagetti

hozzávalók:
ami volt itthon minden :)
na jó nem egészen.....

1cs spagetti . természetesen ki hány főre főzi vagy félcsomag vagy egész 2-4 főre ez az adag kb 4 főre szól
1 nagy fej hagyma
2 sárgarépa
20 dkg párizsi vagy bármilyen felvágott kockára vágva
kb 2 nagyobb szelet füstölt szalonna
bazsalikom kakukkfű paradicsom süritmény vagy egészparadicsom kb 4 darab
só, bors, fokhagyma izlés szerint..

a kockára vágott szalonnát átsütjük majd mikor már látjuk ohgy majdnem kisütöttük belerakjuk a párizsit és összesütjük öket, félretesszük

a kockára vágott hagymát kb 1 deci olajon fonnyasztjuk avagy dinszteljük majd hozzáadjuk a nokedliszaggatón lereszelt sárgarépát és együtt fonnyasztjuk tovább vizet adunk hozzá kb 1 decit majd bele a paradicsomot és füszereket megkóstoljuk kb 10 perc mulva és ha már nem érezzük a répát nagyon nyersnek beleöntjük a szalonnás cuccot ugy ahogy van zsirral együtt és összerottyantjuk igy is .
jénai tálba vagy bármilyen tepsibe öntjük a tésztát  sajtot reszelünk rá bármilyet ,összesütjük kb félora és ehetjük is :)

2012. július 3., kedd

Citromos-ribizlis krémes

jujj de homályos lett a 2ik kép :S már mindegy itthagyom :))
 hozzávalók:
40 deka liszt 
15 deka cukor
csipet só
1 tojás
10 deka margarin
1 sütöpor
2 deci tejben 2 deka élesztö felfuttatva
ezt az egészet jol összegyurjuk ha kiván még tejet adhatunk hozzá
és zsirozott tepsi hátán megsütünk 2 lapot

kb fél liter tejböl 4-5 kanál grizzel keményebb tejbegrizt főzünk izlés szerint izesitve vaniliával cukorral citromhéjjal
majd egy margarint kikavarunk porcukorral ,hozzáadjuk a kihült grizt és jol összehabositjuk öket közben hozzáadunk 2 citrom kicsavart levét
 ezzel a krémmel töltjük a két lapot meg, ugy hogy ..
1 lap 1krém 1 lap és a teteje is krém 
közben én megkentem a lapokat ribizlilekvárral de nemszükséges
és a tetejére reszelt csokit vagy tortadarát teszünk -- jol lehütjük, kicsit várni kell hogy puhuljon de csak 2-3 órát 
jo étvágyat!!

2012. június 26., kedd

Gyümölcsös pohárkrém

miböl van?
aljában ribizli
rá 3 kanál tejberizs amit tojáhhabbal lazitottam és még benne is van ribizli
majd málnakrém, amit egy kis cukorral összepépesittettem,
aztán egy réteg tejszinpuding ezt is habositottam tojásfehérje habbal
majd tetejét málnával és csokival diszitettem.

2012. június 21., csütörtök

Ribizli dzsem

kb 1.kilo ribizlim lett 
kimostam kiszedtem belöle a leveleket és ugy ahogy volt szárral együtt felraktam föni böven ellepje vizben majd amikor kezdtek szétföni átpasziroztam fém tésztaszürőn
és visszaraktam főni
tettem bele kb egy kilo cukrot azzal is főztem kb félorát és tettem bele 2 evökanálnyi zselatint.
üvegekbe pakoltam natriumbenzonát a tetejére és melegdunsztba téve. 

Kandirozott narancshéj saját szirupjában

az elözö bejegyzésemben szereplö 2 db narancs héját aprodarabokra vagdostam és feltettem főni annyi vizben ami épp ellepi
majd 5 perc fözés után azt a vizet leöntöttem rola igy remélem kiküszöböltem a narancs héjon levö oda nem valo dolgokat :))
és ujbol felraktam föni ugyancsak annyi vizben ami épp ellepi , föztem kb félorát és beleraktam kb 20 deka cukrot pici citromsavat és ...
ilyen állagúvá főztem. tehát nagyon sürü pépesre
aztán tettem bele pici natriumbenzonátot  a biztonság kedvéért és tettem üvegbe melegdunsztba ... 
megkostoltam az edényben maradt beleragadt maradékot .. mondanom se kell nagyon finom.. csinálok még!!! 

Narancs lekvár

Volt itthon 2 db nagyobb narancsom, miután senkinek nem kellett igy eszembe jutott hogy csinálni kéne belöle valamit, igy lett kandirozott narancshéjam meg 2 kis üveg narancs lekvárom :)
 hozzávalok:
2 db nagyobb narancs
vizz épppen annyi ami ellepi
cukor kb 30 dkg
citromsav késhegynyi
natriumbenzonát
zselatin

a narancs héját zöldséghámozóval levagdostam, a narancsot összedaraboltam és feltettem főni  épp annyi vizbe ami ellepi és föztem kb 20 percig
majd átpasziroztam fém tésztaszűrőn és visszatettem főni majd beleraktam a cukrot de nincs jelentösége hogy 20 vagy 30 deka a cukor mert izlés dolga
ha felfött beleraktam egy evökanálnyi zselatint  amivel már csak ugy melegitettem hogy elolvadjon tehát nem fözzük!!!  és mehet üvegbe , natriumbenzonátot szortam rá és melegdunsztba tettem.

beleraktam még a citromsavat és föztem még vagy 15 percig.

2012. június 17., vasárnap

Rongyos kifli dios és szezámos

hozzávalók:
60 deka liszt
3 deci tej
3 deka élesztö
kevés cukor
1 tojás
2 kanál tejföl
2 kanál olaj
pici só
1 margarin 
szezámmag 
dio


élesztöt felfuttatjuk a tejben és az összes hozzávalókkal kelt tésztát gyúrunk
böven duplájára kelesztjük
majd ha megkelt 8 darabra vágjuk és amennyire tudjuk vékonyra elnyujtjuk majd megkenjük nem folyósra olvasztott margarinnal ujabb adagot kinyujtunk és rátesszük.
 igy kapunk 2x 4 lapos kis tészta anyagot amit szépen szétnyujtunk ha tudjuk kerekre ha nem az se baj és én derelyevágoval körcikk szerüen felvagdostam tehát az egyik tésztábol lett 12 db 
ujra megkentem öket picit vajjal és feltekertem ugy hogy a hegyes vége marad kifelé  
olajozott vagy zsirozott tepsibe pakolni és hagyni kicsit megkelni majd tojással megkenni és szezámmal szortam le
ugyanigy csinálni a másik adag tésztát is csak azt még feltekerés elött megkentem kb 5 deka cukros dioval amit kicsit vizzel tettem kenhetö állagúvá és ezzel kentem meg a kiskifliket belül majd feltekertem és amikor ez az adag is megkelt a tepsiben átkentem tojással és a még megmaradt dios kencét rákentem kivülre is.
piros ropogosra sütjük

2012. június 10., vasárnap

torták


az alap torta .:
4 külön sütött piskota lap 2 tojásos ...2 sima és 2 kakaos
majd doboskrémmel megtöltöttem felváltva 1 sima 1 kakakos lapokat meg a külsejét is, és másnapig hagytam hütöben jol összehülni
fondannal meg diszitettem amit szintén én csináltam a következö posztban irok rola. 


2012. június 4., hétfő

Rózsalekvár

hozzávalók:
 15-20 deka rozsaszirom de permet mentes legyen!! bármilyen rozsa jo hozzá csak lehetöleg illatos legyen és legyen benne több piros mert ettöl kap jobban szint.
jol megmosva és kb 8 deci vizben feltenni fözni kb forrástol számitva 10 percig majd állni hagyjuk másnapig.
másnap leszürjük hozzáadunk fél kilo cukrot egy csomag dzsemfixet és ujra forraljuk, ha tul édesnek találjuk adhatunk hozzá citromot vagy citromsavat is saját izvilágunknak megfelelöen.
rozsaizü lekvárt kapunk :)  izesithetjük  fahéjjal vagy szegfüszeggel vagy akár kardamommal is.
üvegekbe rakjuk és pici nátrium benzonátot rakunk a celofán és kupak közé vagy ha akarjuk akkor bele de csak nagyon picit, száraz meleg dunsztba tesszük!!
itt a képen a tányéron még nem teljesen kemény de már zselés a lekvár .  
mihez használom??? bármihez amihez kedvünk van természetesen nem mindennapi iz de aki szereti a különlegességeket Hajrá!! palacsintára fel!! 


Lajos szelet (ahogy nászasszonyom Edit csinálja)

 ezt a sütit kivételesen nem én csináltam hanem a násszasszony hozta  de ez nem azt jelenti hogy én nemtudom megcsinálni :)  köszönjük Edit!! 

hozzávalók:
2 ek kakaó, 2 ek méz,2 tojás,20 deka cukor,5 deka vaj, ezeket 5 percig fözzük
majd 40 deka lisztet 2 mokkáskanál szodabona,belerakjuk a masszába jol összegyurjuk, majd tepsi hátán 4 lapot sütünk belöle.ha mégse sikerülne 4 lapot nyujtani akkor semmi baj nincs ha csak 3 lap csak igy akkor 2 rétegü krém megy bele és akkor egy pudinggal kevesebbet kell fözni hozzá.!
krémek:
6 deci tejben 2 csomag vaniliás pudingot megfőzünk
3 deci tejben puncs pudingot vagy epreset megfőzünk
mindegy csak rozsaszin legyen :)
25 deka vaj 20 deka cukor jol összekavarni és elosztani a 2 féle pudinghoz 
majd a kihült lapokat ezekkel a krémekkel felváltva megtöltjük, csokimázzal bevonjuk és másnap szeleteljük.
jo étvágyat!

2012. június 3., vasárnap

Töltött paprika

1 kilo darálthus
füszerek: só, bors, hagyma, fokhagyma , 
rizs izlés szerint nekünk itt egy bögrényi van benne 
ezeket jol összegyurmákoljuk és bele töltjük a kivájt paprikákba 
mi szoktunk csak simán gombócokat is csinálni
 felrakjuk egy nagyobb lábasba fözni
majd ha már majdnem kész felöntjük paradicsom süritménnyel
mi itt lidl -es dobozos fél literes paradicsomot használtunk 3 dobozzal.
izesitjük cukorral és soval még átforraljuk és.
kész