2013. január 26., szombat
2013. január 24., csütörtök
2013. január 20., vasárnap
Kókuszos krémes
hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
fél deci tej
15 dkg ráma
1 sütőpor
2 kanál kakaó
ezt az egész cuccot összegyurjuk és félretesszük akár hűtöbe is amig a többit hozzávalót elkészitjük
fehér krém:
5 tojásfehérje
12 dkg cukorral kemény habbá verve majd egy csomag 20 deka kokuszt belekeverünk
sárga krém:
5 tojássárgáját
3evőkanál lisztel vagy 2 kanál vanila pudinggal 2 kanál cukorral és
3-4 deci tejjel kemény krémmé főzzük...
kihűtjük..és utána habosra kavarjuk még egy rámával amihez még adjunk 15 deka porcukrot
a tésztát elövesszük kétfelé adagoljuk és 2 lappá kinyujtjuk egy 20x30 as magasabb peremű zsirozott tepsibe rakjuk elöbb az egyiket majd rákenjük a kokuszos habot majd rátesszük a másik süti lapot is és kb 20 perc alatt megsütjük.
ha kihült akkor a sárgakrémet rákenjünk ésolvasztunk rá kb 10 deka csokit és azzal bevonjuk a krémet .
2013. január 18., péntek
statisztikám az elmult héten :) köszönöm nektek!
záma országonként
|
Csokis-dios-kandirozott narancshéjas brownie
szóval.. ugy kezdődött hogy egyszer azt mondtam hogy én sosem fogok csinálni .. se muffint se browniet.... igaz a mondás..soha ne mondd hogy soha :)))
bár ez nem jelenti azt hogy túl sűrűn fogok ilyet sütni mert annak ellenére hogy finom... egy édesszájúnak milyen édesség nem finom? :))).. tehát most is azt mondom, nálunk a sütemények nem itt kezdődnek.. ezek "egyszerű kavarós sütik"
régen nagymamáink,, anyáink is csináltak ilyet, ilyeneket csak nem igy hivták a sütiket :)
számomra ezek nem mások ,mint felkapott ujhullámos sütik amiket egy ovodás is össze tud kavarni .. :) bocsika akit megbántok vele de én igy gondolom :)
természetesen akik kezdők a konyha terén nyugodtan csinálják , nem őket akarom bántani!
szóval gondoltam egyet és hirtelen meggondolatlanságból összedobtam az én Brownie-mat
20 deka margarin 20 deka csokival összeolvasztva éppen hogy rottyanjon egyet aztán hagyjuk kicsit meghülni, közben 3 egész tojást 20 deka cukorral habosra kavarunk és a kicsit meghült csokis masszát beledolgozzuk.
majd hozzáadunk 10 deka diót, 10 deka lisztet, 2 kanál lekvárt,
és sütőpapiros 20x30 as tepsiben megsütjük, én most itt szórtam sütés elött a tetejére kandirozott narancshéjat de ez elhagyható.. aztán kb 20 perc alatt megsütjük.. a lényege hogy ne szárazra süssük azaz ha még picit ragacsos a belseje akkor jó. és kész is ha meghült ehetjük :)
Puncs szelet
az epertortáról lefaragott kakaos-piskota darabokat összedzsamáztam , kevés tejjel ,cukorral,kis üveg szederlekvárral,vajjal, rumaromával,,
( ha nincs maradékunk akkor sütünk 4 tojásos piskotát 2x amiböl természetesen az egyiket morzsázzuk össze igy de akkor adjunk hozzá kakaot is még)
majd sütöttem egy 4 tojásos piskotát és ha kihült kettévágtam és beletöltöttem a tölteléket volt egy kis tortakrémem megmaradva azt még rákentem (persze ez nem kell bele ) befedtem a piskota másik felével
a máz a tetejére kb 25 deka porcukor egy kanál lekvárral és meggyszörppel kikavarva jo sűrű állagúra és rákenve a piskotára.
2013. január 11., péntek
Csoki torta íjász feltétekkel
2x5 tojásos kakaos piskota kettévégva
1 csomag kakaos puding megfözve keményre majd egy kicsi hűtés után hozzákeverve még a melegbe 25 dkg margarin 10 deka porcukor 2 kanál lidl es kakao
25dkg margarin habosra kavarva kb 20 dkg porcukorral és a kihült krémhez még ezt is hozzáadjuk
a piskotát jo vastagon megtöltögetjük majd kivül is bekenjük jo simára a krémmel másnapig hűtőben hűtjük
majd 2 tábla csokival bevonjuk ami nembaj ha lecsurog a szélére mert oda ragasztgatjuk a rolettiket és szépen beleragadnak majd.
2013. január 4., péntek
Citrommázas sakktábla
hozzávalók:
20 dkg margarin
3 tojássárga
30dkg cukor
8 kanál tej
30 dkg liszt
fél sütőpor
liszt nélkül habosra kavarjuk majd hozzáadjuk a lisztnek a felét aztán a 3 tojásfehérje felvert habját
majd a liszt másik felét
zsirozott lisztezett tepsibe 20x30 as
tesszük a tészta kb felét kanalanként ugy ,hogy minden második helyre lerakunk egy kisebb evőkanálnyi tésztát, majd amikor látjuk hogy kb a felét beraktuk teszünk bele 2 evökanál kakaot ,jol átforgatjuk benne de vigyázva hogy ne törjük nagyon össze a tésztát ,és a maradék helyeket kitöltjük a barna tésztával.elömelegitett sütöbe sütjük tűpróbáig azaz fogpiszkáló próba :)) amikor kisült kicsit hagyjuk hülni de csak addig amig 20 dkg porcukrot elkavarunk kevés citromlével +1 kanál olajat bele .. kevés.... azt jelenti hogy egy sűrű cukormázat kapjunk amit rá tudunk kenni a még meleg tésztára .megvárjuk amig igy kihül , ráköt a máz és fogyaszthatjuk is .
2013. január 3., csütörtök
Mazsolás -diós kókuszgolyó
hozzávalók:
2 csomag mazsola 40dkg
1 csomag kókusz
10 deka darált dió
1 narancs leve és héja reszelve
5 deka olvasztott csoki
ez az alapanyag igazábol szaloncukor alap de miután nekem most nem volt éppen itthon olvasztani való csokim már csak 5 deka kb, igy azt beletettem a masszába és
igy lett belőle kókuszgolyó
a mazsolát vagy turmixban vagy valamilyen aprítóban pépesre daráljuk .majd hozzáadjuk az összes többi anyagot, a kokusznak csak a felét tegyük bele mert a másik fele kell a forgatáshoz golyókat formázunk belöle , kokuszba forgatjuk és kész ehetjük is :)
ja!! és hozzáadott cukrot sem tartalmaz még is édes édesség!
2012. december 30., vasárnap
Orosz hússaláta
hozzávalók:
4 szelet vékony karaj vagy csirkemell, itt nekem most karaj van benne
amit besozva gyorsan olajon átsütünk,
én most adtam még hozzá vékony lapokra vágott virslit is amit ugyanugy átsütöttem a karajokkal
majd ha kicsit hült, vékony csikokra azaz zsülienre vagdossuk öket.
1 db alma ,2 főtt krumpli, 2 nagyobb csemeg uborka, 2 főtt tojás ezek is mindd
vékony csikokra vagdosva majd egy üvegtálba tesszük és leöntjük majonézzel amit egy kicsit higitsunk tejföllel de izlés szerint izesithetjük még mustárral, porcukorral ,sóval, borssal, kinek mi az ízlése.
2012. december 26., szerda
Sajtos-.tejfölös-kolbászos háromszögek
receptet innen vettem -> http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=135947&n=koszegimarika&blog_cim=T%F6lt%F6tt%20h%E1romsz%F6g
természetesen ezen is változtattam kicsit azaz a töltelékén..
2 kispohár joghurtba tettem 3 kockasajtot , hagymát, sonkát kockára vágva, paprikás csipős szalámit, fűszereket és reszelt sajtot és ezt kentem a kinyujtott tésztára és felvert tojással kentem meg a végén .
jo étvágyat !
2012. december 24., hétfő
2012. december 20., csütörtök
Beigli pozsonyi tésztábol
hozzávalók:
64 dkg liszt
12dkg vaj
12dkg zsir
3 tojássárgája
1.5deci tejben elkavarva plusz hozzá
a 2 deka élesztö
8dkg cukor
pici só
ezt egészet összegyurjuk és hütőben pihentetjük amig a tölteléket elkészitjük
töltelék
20 dkg dio
15 deka cukor
citrom héja reszelve
a mákos ugyanigy
de én raktam a töltelékekhez 2-2 kanál birsalma lekvárt is és 2-3 kanál tejet amitöl kicsit krémesebb lett
elövesszük a tésztát és 4 gombocba vágjuk , kinyujtjuk megtöltjük. zsirozott tepsibe rakjuk , megszurkáljuk jo mélyen hustűvel vagy hosszu villával 1 felvert egész tojással megkenjük és mehet a sütőbe
2012. december 16., vasárnap
Karácsonyi linzer " sok az egyben"
hozzávalók:
60dkg liszt
20dkg pcukor
40dkg margarin
csipet só
1sütőpor
1 citromhéja
1 deci citromlé
2vaniliáscukor
1 citromhéja
1 deci citromlé
2vaniliáscukor
ezt az egészet gyorsan összegyurjuk és egy kis idöre hütőbe tesszük.
közbe előkészithetjük a lekvárokat csokit vagy bármit amikkel tölteni illetve bevonni szeretnénk.
elövesszük a hűtőből és tetszés szerinti kuszúróval formázzuk és kb 10 perc alatt megsütjük vigyázzunk hogy ha már szinesedik akkor már tul sült, nekem is volt most ami tovább sült mint kellett volna sajnos.
én itt ribizlilekvárral és birslekvárral kentem meg öket és kettöt- kettöt összeboritunk, majd egy tojásfehérjét kikavartam 20 dkg pcukorral aztán 3 felé vettem egyik kicsi adagba császárkörte aromát tettem az lett a rozsaszines csillag, a fehér bevonatosak sima cukormáz, a zöldek mandulások, és csoki mázosak vannak még, a szivek csokitöltelékesek.a holdak fele pedig csokiba mártva majd kokuszba.
Jó étvágyat!
2012. december 15., szombat
5 perces ronda de finom fánk
miután itt az a lényeg hogy gyorsan édességet akarok!! enni igy nem törekedünk a szépségre :))
ezért is lesznek ronda fánkok mert csurgatjukaz olajba és ezáltal nemtudunk szép kis kerek fánkokat sütni persze ha véletlen szépek akkor örüljünk .. igy ni :)) hihi
hozzávalók:
2 tojás
2kanál 12%os tejföl
1 deci tej
1 sütőpor
kevés fahéj
pici só
2 evökanálnyi cukor
2evökanálnyi olaj
ezt az egészet jol összekeverjük és
adjuk hozzá kb 20 deka lisztet, azért nemtudom mennyi lisztet mert találomra csináltam ugyanis netröl néztem ki 10 perces fánkot de nekem azoknak mindnek folyós maradt a közepe ezért változtattam rajta, igy már biztos hogy nem folyik sülés után
szóval egy sűrűbb palacsinta tésztát kapjunk amit csak ugymond nyúlósan tudunk a kanálról az olajba csurgatni.és sütjük barnulásig.
fahéjas porcukorba forgatjuk öket és vagy csurgatunk rá csokit vagy nem ez már mindegy, itt én birsalma lekvárral és csokival tálaltam.
18.40kor kezdtem hozzá és 19.00 kor már eszem. :)
van ennél gyorsabb???
jo étvágyat gyerekek!!
2012. december 14., péntek
Krumpli prósza saját verzióban
egy részemről sosem hallott és evett kajáról van szó amit tegnap találtam a neten "gyomrosKatánál" köszi Kata :D
http://gyomrosokk.blogspot.hu/
http://gyomrosokk.blogspot.hu/
igaz hogy én kicsit változtattam rajta de a lényegén nem változtatott semmit.
tehát én nem csinálok többé rakott krumplit,ugyanis ez félora alatt készen van előkészületekkel sütéssel együtt.az ízélmény meg szinte ugyanaz ha nem jobb :)
hozzávalók:
kb egy kilo krumpli felszeletelve vékony karikákra és kiolajozott tepsibe bepakolva
majd megszórtam ételizesitővel és nyomtam rá 2 kisebb gerezd fokhagymát,
raktam rá füstölt főtt tarját egyszerü felvágott, de kinek mi az ízlése aszerint rak vagy nem rak bele. elvileg nem kell bele de én kicsit fel akartam turbózni,
majd csinálunk egy sűrűbb palacsinta tésztát,
vagyis már elöbb megcsináljuk csak felcseréltem az írásnál a sorrendet
:)
palacsinta tészta:
2 tojás
2 deci tej
2 deci viz
fél deci olaj
só, csipet pirosparika. liszt kb 20 deka
és ebbe is 2 gerezd fokhagyma
és ezzel a tésztával leöntjük a tepsi krumplit
meglocsoljuk tejföllel és még csurgatunk rá olajat és mehet a sütőbe kb 15-20 percre
ez az adag 4 személynek böven elég nekem 2 kissebb tepsivel lett , azért jobb több kissebb tepsibe rakni mert nagyon jo a sült ropogós széle. :)
jó étvágyat gyerekek!! :)
2012. december 11., kedd
Karácsonyi habkarika
kb 3 tojásfehérjém volt megmaradva a fagyasztóban (mert én ott tárolom kisüvegben ha kimarad )
kb 20 deka porcukorral göz fölött addig kavarni kézi habverövel amig az ujjunkkal melegnek azaz csipősnek érezzük.
majd levesszük a gőzről és adunk hozzá 2 evökanálnyi keményitőt , egy fél citrom levét de a magja ne menjen bele
és én adtam hozzá még pár csepp mandula aromát (szintelent) gépi habverővel nagyon keményre felvertem, ha ugy érezzük hogy szét akarna folyni..ezt kiprobálhatjuk akárhol egy kicsit kivéve és ugy meglátszik hogy terül e vagy megáll tehát ha nem lenne elég kemény még lehet hozzáadni p.,cukrot meg citromlét
csillagcsöves habzsákba tesszük és sütőlapra formázzuk majd az elömelegitett de nem nagyon meleg sütőben száritjuk 2-3 órát nehogy megsüssük,
én kinyitottam a sütő ajtaját is hogy nelegyen benn nagyon meleg.
Sajtos tallér gofri sütőben
hozzávalók:
2 tojás
kb 12 dkg vaj vagy margarin
1 kiskanál só
kevés őrölt kömény
2-3 kockasajt bármilyen
3kanál tejföl ha nincs kockasajt akkor 5 kanál tejföl
liszt amennyit felvesz hogy közepesen kemény tésztát tudjunk gyurni de kb fél kilo
legalább egy órát hűtőben pihentetjük bár itt én azonnal sütöttem mert nembirtam ki hogy vajon milyen lehet :))
a sütőt elömelegitjük és süthetjük is
nem kell zsirozni olajozni a sütőt csak ugy natur belerakunk 1-1 kis gombócot és sütjük kb 3-4 percig vagy amennyire sötétre akarjuk
Jó étvágyat! :)
az ötletet köszönöm Vikinek!!
http://vikkokucko.blogspot.hu/2012/08/sajtos-taller.html
2012. december 10., hétfő
Karácsonyi mézes
hozzávalók:
80 dkg liszt
30 dkg p .cukor
2 teáskanál szódabikarbona
2 deci méz
12 dkg vaj
3 tojás
csipet só
2 kanál kakaó.. de elhagyható csak ettől szebb barnásabb lesz ha nem teszünk bele akkor világosabb marad a sütink.
kb fél deci tej ha nem akarna összeállni a tészta
vagy mézeskalács füszerkeverék egy zacskóval
vagy saját magunktól füszerezzük mint ahogy én is tettem... 1-2 kanálnyi... őrölt fahéj,őrölt szegfűszeg,reszelt narancshéj, kevés gyömbér
összegyurjuk és pár órára hűtőbe tesszük vagy egész éjszakára.
majd fél centi vastagságúra kinyujtjuk és bármilyen formázóval kiszúrjuk.
10-15 perc alatt kisülnek
sütés után még a tepsiben megkenjük tojásfehérjével ettől szép fényes lesz, majd hagyjuk megszáradni
ezután diszithetjük cukormázzal
1 vagy 2 tojásfehérje
kb.20-30 dkg pcukor
attol függ mekkora volt a tojásunk annyi porcukorral felhabositva hogy kemény tejföl szerü legyen az állaga vagyis ha kiemelünk belöle ne csöpögjön.
ezt egy tüvel kiszurt nyomozsákba tesszük és rajzolunk vele
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)