Oldalak

2012. április 17., kedd

Dödölle

       kb 1 kilo krumpli kockára vágva , megfözve éppen csak annyi  sós vizben ami alig ellepi.
amig fő addig vagy 2-3 fej hagymát olajon lassu tüzön átsütünk azaz inkább pároljuk hogy meg ne égjen.
és félre rakjuk.
ha megfött a krumpli nem vesszük le a tüzröl 
hanem  áttörjük és adagoljuk hozzá a lisztet kb 30-40 deka .
se tul kemény se lágy masszát kell kapnunk amit 2  evökanállal  formázva beleforgatunk a
hagymás zsirba és kikent tepsibe rakosgatunk ahogy a képen van, aztán a maradék hagymás zsirt még ráöntjük.
én ha van itthon sajtom azt is reszelek rá, berakni  sütöbe és egy kicsit összesütni, majd ha kész fokhagymás tejföllel meglocsolva enni. :))

Jó étvágyat!!


Trabant torta



 elsö forma tortám a fiam szülinapjára készült.. recept majd késöbb :))   

kávékrémes szelet






‎6 tojásbol vizes piskota ugy hogy tettem hozzá1 kanál kakaot és 1 kanál nagyon por kávét még, ezt megsütni , aztán 2 csomag tejszin pudingot megfözni 6 deci tejben , kihüteni 1 margarint 20 deka porcukorral habosra kavarni és a pudinggal jol kidolgozni aztán ketté vettem a krémet és az egyikbe tettem megint egy kanál kakakot meg egy kanál por kávét és a piskotára kentem elöbb a tejszines krémet aztán a kávésat , mivel nekem volt maradék tojásfehérjém göz fölött géppel felvertem és még azt is rákentem a sütire de elöbb betettem egy kicsit a fagyasztóba hogy a krém megkössön , és csokit reszeltem a tetejére .





5 perces mikrós piskóta


5 perces mikrós sütim

‎4 kanál tej,4 kanál olaj 2 tojás5 kanál cukor ezeket gépi habverövel kicsit összekeverni aztán 8 kanál liszt és fél sütöpor.(.ez az alap 1 adag piskótához) aztán attól függ milyen izt akarunk, egyikbe tettem reszelt citromot és darált kókuszt egy kávédarálónyi mennyiséget kb a másikba meg 2 evökanál kakaót és pici rumaroma és mehet a mikróba kb 4-5 percre 700w --on .. mikró függö ha esetleg még folyós lenne a közepe fél percre vissza lehet tenni aztán ha lejárt a mikró kb 1 perc mulva kivenni és kiboritani a kis tálból ( én egy kisebb méretü mikros müanyagtálba keverem és abba is raktam be sülni.. aztán ha kihült kettévágtam és izlés szerint tölthetö és diszithetö 10 deka margarint kikavartam porukorral és abba is tettem kokuszt meg vanilia aromát és ezzel töltöttem meg a kakaósat meg csak simán szilvalekvárral kentem meg a tetejét is és porcukorral diszitettem.

Fehér kenyér

50 deka finomliszt (én Gutai lisztet használok)
3 deci langyos viz
2 deka élesztö( nem használok por élesztöt tehát nemtudom hogy viselkedik)
1 evökanál olaj 
1 kiskanál só

a lisztet a kelesztö tálban kicsit átlangyositom mikróban ( de csak azért szoktam hogy hamarabb megkeljen a tészta)
belekavarom a sót 
a közepébe kis mélyedést csinálok , beleöntöm a vizet, élesztöt ,  pici cukrot szórok rá és hagyom felfutni.
amikor felfutott hozzáteszem az olajat és jol átgyurom kb 5 perc visszateszem a tálba letakarom és kelesztem böven duplájára. ha megkelt ujra átgyurom formázom amilyenre akarom , én ovális jénai tálban sütöm amit picit átolajozok bevagdosom a tetejét és hagyom ujra jol megkelni, átkenem vizzel amit töbször is csinálok sütés közben is (ettöl lesz fényes a kenyérke) és megsütöm.

az én hamburger zsömlém

az én hamburger zsömlém (az alaprecept  Limara pékségböl van)

2-3 dl langyos tej liszttöl is függ én Gutai finomlisztet használok
• 2 evőkanál cukor 
• 1 teáskanál só
• 2 evökanál olaj 
• 1 tojás
• 2-3evökanál  joghurt v kefir vagy író
• 60 dkg liszt
• 3 dkg élesztő + 1 tojás a kenésre, 

a mikróban a lisztet egy kicsit elömelegitem, a tálban amiben kelesztem .
beleteszem a cukrot , sót és jól átkevergetem  aztán a közepébe beleöntöm a langyos tejet , rámorzsolom az élesztöt és még egy csipet cukrot szórok az élesztöre aztán amikor habos azaz megkelt az élesztö beleteszem a tojást, kefirt vagy irót amit használok éppen, olajat és jol összegyúrom az egészet én kb 5 percig gyúrom  aztán konyharuhával betakarva meleg helyen megkelesztem böven a duplájára. amikor megkelt kiveszem a tálbol és ujra átgyúrom  8 felé osztom, nekem kb 11-12 dekásak ilyenkor a gombócok aztán 2 tepsit picit átolajozok hogy ne ragadjon bele és a gombócokat amiket ujra jól átgyurtam belehelyezem. picit bevágom a tetejét késsel de csak a diszités miatt( nem fontos)  és ujra kelesztem böven a duplájára. amikor megkelt átkenem felvert tojással , izlés szerint lehet szezámmaggal is megszórni és mehet a sütöbe kb 15-20 perc. ez is sütő függő, lehet többször ránézni akár a sütő ajtót kinyitva is és amikor ugy látjuk hogy elég piros akkor kész.

Üdvözöllek a virtuális konyhámban :)

Szia kedves látogató! Még új vagyok a blogozás terén de a konyhában nem, igy lassan töltöm fel a receptjeimet de ami késik nem múlik :)