Oldalak

2012. november 23., péntek

Diós -mazsolás- narancsos szaloncukor

  • 20 dkg dió
  • 50 dkg mazsola
  • narancs reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 1kiskanál fahéj
  • ha hignak találnánk akkor vagy őrölt kekszet vagy kókuszt adjunk hozzá
  • 30 dkg étcsokoládé a bevonáshoz (min. 60%-os)
összeállitjuk a masszát kiformázzuk hűtjük és másnapig hagyjuk szikkadni majd csokiba mártogatjuk de csakis normál táblás csoki ami legalább 50-60 % os mert a tortabevonó lágy lesz és olvadós 

2012. november 19., hétfő

Sajtos tekercs

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg Rama
  • 1 pohár tejföl kicsi
  • 2 tojás sárgája
  • 1 kk só
  • fél sütőpor
  • köménymag
Töltelékhez
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt
A tésztához valókat jól összegyurjuk és 1-2 órát pihentetjük.

addig a tölteléket összekavarjuk ( vaj sajt só)
A tésztát négybe vágjuk, és a negyedeket kilisztezett deszkán egyenként 2 mm vastag téglalapformára nyújtjuk.
tésztát megkenjük  a vajas sajtos masszával, és utána feltekercseljük mint a beiglit aztán szeleteljük és zsirozott lisztezett tepsibe megsütjük


Sós stangli

.80 dkg liszt, 15 deka margarin 10 deka zsir kb 2 teáskanál so,1 egész tojás,1 deci tejben 3 deka élesztö kiskanál cukorral felfuttatva kb 3 evökanál tejföl és ezt az egészet jol összegyurni és fékorát meleg helyen pihentetni aztán kinyujtani elég vékonyra. megkenni egy egész felvert tojással amibe tettem pici sot meg pirospaprikát aztán reszeltem rá sajtot és utána szeleteltem fel derelye vágoval és mehet sütöbe nekem 5 kisebb- nagyobb tepsivel lett

Dióshabos- lekváros rolni

A tésztához:
300 g liszt 
15dkg  vaj
2dkg élesztő 
50 ml langyos tej (az élesztőhöz)
1 g cukor (az élesztőhöz)
4 db tojássárgája
1  evőkanál porcukor
1 késhegynyi sütőpor



 
A töltelékhez:
150 g dió (darált)
120 g porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojásfehérje
 
baracklekvár
 

Elkészítés:

1. A tésztához az élesztőt, a kávéskanál porcukrot és a langyos tejet felfuttatjuk. Ha felfutott, az alapanyagokat rámérjük, majd összegyúrjuk. A tejet úgy adagoljuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
2. A tésztát három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk kb 2 mm vastagságúra. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra.
3. A kinyújtott tésztalapokat megkenjük baracklekvárral, majd a szélüket kissé feltekerjük és az így elkészített rudakat tepsibe rakjuk.
4. A töltelék alapanyagait (a tojásfehérjék kivételével) egy tálba tesszük és összekeverjük.
5. A négy tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a cukros diót.
6. Az így elkészített tölteléket a rudak közepére simítjuk.
7. A rudakat hőlégkeveréses sütőben 170 C-on kb 20-25 percig sütjük.




2012. november 17., szombat

Szombati ebéd


Húsleves májgaluskával
Rántott sonkaszelet fokhagymás tejfölös bundában
Hagymás törtkrumpli
Franciasaláta
Sütőtökös-narancsos pite

2012. november 15., csütörtök

Sütőtökös-narancsos pite



hozzávalók:a tésztához
1 margarin
2 tojás
20 dkg cukor 
1 sütőpor
pici só
1.5 dl tej
liszt amennyit felvesz 30-40 dkg
citromhéj reszelve

töltelékhez:
kb félkilo sült tök kikaparva a hajából
1 narancs megpucolva összeturmixolva
cukor, vanilia, fahéj, mézeskalácsfüszerkeverék izlés szerint bele, ha tul hig lenne a narancstol esetleg ,szórjunk bele egy kis grizt az majd felissza a levét 


az anyagokat jól összegyurjuk és amig a tölteléket csináljuk addig hagyjuk a tálban pihenni de nem fontos
majd ha kész vagyunk a töltelékkel akkor a tésztát kettévesszük de ugy hogy egyik fele kicsit lehet több és ez kerüljön a tepsibe alulra, természetesen tepsi nyagyságúra kinyujtjuk nekem ez a mennyiség egy normál gáztepsibe való.
belerakjuk a tölteléket majd rá tesszük a másik vékonyabbra kinyujtott lapot, villával megszurkáljuk és egy tojással megkenyjük , elömelegitett sütöben sütjük 30-40 perc kb.

2012. november 12., hétfő

Melegszendvicskrém házilag


hozzávalók:
3 tojás keményre fözve,apróra vagdosva
1 kanál tejföl
2 kanál vaj
1 fej hagyma nagyon apróra vágva
csípős pirosarany 
kethcup
felvágott felkockázva 
pici só

mindenböl ízlés szerint variálhatunk felvágott is lehet bármi ami van otthon még akár paprikás szalámi is
összekeverünk mindent és kenyérre kenjük sajttal szórjuk megsütjük..ennyi :))
jó étvágyat!!

kókuszos és fahéjas-citromos kelt tekercsek

hozzávalók: 
80 dkg liszt
4dkg élesztö 
kb 4dl tej
8dkg cukor
8dkg vaj v margarin
8dkg zsir
3tojássárgája
mokkáskanálnyi só

töltelékekhez
a maradék 3 tojásfehérje
8-10 deka kokusz
15 dkg cukor
evökanálnyi fahéj
pluszba még 2 tojásfehérje ha van fagyasztóból ki lehet venni 
citrom reszelt héja 

2deci tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztöt
a lisztet mikróban picit átlangyositjuk..azért kell csak hogy igy hamarabb fog megkelni a tészta
és belerakjuk az összes hozzávalókat, átgyurjuk sima tésztává és a tálba visszatéve letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük 
közben amikor már a végéhez ért a kelesztés 3 tojásfehérjét kb 15 deka cukorral habosra kavarunk és hozzáadunk 8 deka kokuszreszeléket, de igazábol nincs jelentösége nagyon hogy 8 vagy 10 deka vagy csak 6 :) amennyit jónak látunk 
majd elövesszük a tésztát és négyfelé vesszük , majd 2 adagot egyesével kinyujtjuk és megkenjük a töltelékkel , feltekerjük mint a beiglit  és  felszeleteljük 1.5 cm es darabokra zsirozott tepsibe rakjuk és még ott is hagyjuk kb negyedorát kelni,  a másik 2 adaghoz viszont kell még 2 tojásfehérje ami nekem pluszban volt a fagyasztoban és abbol csináltam fahéjas habot  10 deka cukorral  tettem hozzá még egy kanál lisztet mert eléggé folyosnak éreztem a fehérjét meg belereszeljük a citromot és azzal is megkentem a 2 rudat majd szeletelni és tepsibe rakni de mindeközben már az elsö tepsi sülhet, hogy kinél mennyi ideig sül azt nemtudom nálam 20 perc egy tepsi kb..



2012. november 4., vasárnap

2012. november 2., péntek

Kávéhabos Mokkatorta kokuszkrémmel


hozzávalók: 
5 tojás de lehetöleg nagyok 
10 kanál cukor
10 kanál liszt
5kanál viz
2 kanál erös feketekávé
kiskanyálnyi szodabikarbona 
kiskanálnyi őrölt kávépor

tészta készitése:
3 tojás sárgáját meg egy 2 egész tojást robotgéppel habositunk majd hozzáadjuk az 5 kanál vizet és tovább habositjuk
ezután mehet bele a cukor, kávé, szodabona, csipet só.
amikor ezekkel i9s összedolgoztuk mehet bele a liszt de mindig csak 2-3 kanálnyit adjuk hozzá tehát szakaszosan adaguljuk bele a lisztet és ha kész mehet a kizsirozott lisztezett tepsibe ,elömelegitett sütöbe..(hagyományos sütőm van)
a tepsi belmérete 23x30
nálam kb 25 perc alatt megsül

krémek:
1 csomag vaniliás puding 1 kanál liszt 1 kanál cukor kb egy deci tejjel kikavarni aztán 3 deci már forrásban levö tejbe öntjük és közepes keménységü pudinggá főzzük, kihűtjük.
vajkrém:
kb 15 deka margarin 15 deka porcukorral habosra kavarni 10 deka kokuszt bele és akihült pudinggal összekavarjuk

eddig én hűtöben kihűtöttem a piskotát 
kettévágtam és kenőtollal kicsit beecseteltem kávéval mind a 2 vágott piskota felületét és megtöltöttem a krém 2-3ad részével,majd ráboritjuk a piskota tetejét.
a tetejét is bekenjük a maradék krémmel aztán ujra betesszük hűtöbe kicsit meghüteni
közben a maradék 3 tojásfehérjét egy kis kávéval kb 3 cent és 15 deka porcukorral gőz fölött habverövel jo kemény habot gőzölünk és ezt is rákenjük a krémes piskotára. én csokimázzal diszitettem de elhagyhato vagy csokidarával is lehet.

2012. október 30., kedd

Kokuszos szaloncukor


hozzávalók:
20 dkg kokusz
20dkg porcukor
egy evökanál zselatin
2evökanál vizben felolvaszta nem fözve!
1 kanál vaj vagy margarin
én tettem még bele rozsaszirupot is de akinek nincs nyugodtan jo nélküle is
 jol összegyurjuk a masszát ha nem áll még össze akkor kanalanként adagoljunk hozzá még vizet.
ha összeáll a massza formázzuk szaloncukor formára és tegyük be hütőbe, ha gyorsan akarjuk enni  akkor fagyasztoba is nyugodtan lehet
addig olvasszunk meg 2 tábla csokit én a Lidl be szoktam venni 45% os csokit ... vagy tortabevonót kb 20 dkg ot és a megkeményedett kokuszokat hustűre szúrva mártogatom a csokiba , mindenképpen folpackra tegyük le a már csokis szaloncukrokat mert ha hozzá ragad könnyen lejön rola, ha nem használunk folpackot akkor a fele szaloncukor rá fog ragadni a tányérra vagy amire tettük.



2012. október 19., péntek

Alap piskota recept

ahány tojásból akarjuk csinálni ...de... legalább 55 gr os tojások legyenek... annyiszor 2deka cukor és 2.5 deka liszt kell hozzá
tehát egy 
6 tojásos piskotához
12 deka cukor 
15 deka liszt kell
a tojás sárgáját a cukorral jo habosra kavarjuk 
(én géppel dolgozok)
 hozzáadjuk az átszitált lisztet. 
azért jo ha szitáljuk a lisztet mindig mindenbe mert igy levegősebben kerül bele
az elkészitendö sütibe.
de nem kell megijedeni hogy nincs szita otthon :)) jo egy aprobb lyuku szűrő is 

majd a fehérjét is kemény habbá verjük 
és ovatosan a sárga masszához kavarjuk mindig apránként hozzáadva hogy netörjük össze a habot
ha összetörik a habunk nem lesz magas a piskotánk.
ezért ha nem vagyunk magunkba biztosak akkor nyugodtan lehet hozzáadni egy zacsko sütőport.
zsirozott lisztezett tepsibe szoktuk sütni a piskotát de ma már sütőpapirral sütünk.. 
azt pedig hogy ne ragadjon rá a sütöpapir a piskotára ugy csináljuk hogy amikor kivettük a tepsiböl papirral együtt a piskotát ,papirral felfelé tegyük egy rácsra vagy a gyuródeszkára és egy percre legalább teritsük le konyharuhával és utána könnyen le tudjuk huzni rola a papirt.

Fondant massza






5 evőkanál viz
2evőkanál zselatin
2 evőkanál méz 
1 evőkanál vaj vagy margarin
1 evőkanál aroma 
amilyen izre szeretnénk a fondant
lehet vanilia vagy szintelen mandula
kb 70-80deka  porcukor vagy cukorliszt  csomomentes

a zselatin feloldjuk a vizben ( a hideg vizben elkeverjük  ).majd elkezdjük melegiteni de nehogy felforraljuk csak melegen olvasztjuk  ha kész belerakjuk  a mézet vajat csomomentesre keverjük és az elkészitett, elözöleg tálba készitett kb fél kilo porcukorhoz öntjük.
a maradék cukrot majd csak akkor adjuk hozzá amikor már elkevertük ezeket és ahogy kivánja még a masszánk ugy adagoljuk hozzá.
nem szabad arra törekednünk hogy a massza ne ragadjon mert akkor száraz törékeny lesz a fondanunk.
azért teszek ide egy linket ahol láthatjátok a fázis meneteit a késztésnek.én direkt több zselatint teszek bele mert nekem igy jobb állagu a masszám.. amig 1 kanál zselatinnal csináltam szakadozott a tortán a fondan de miota 2re növeltem sokkal erösebb.

Torta tevével



1 db 8 tojásos kerek piskota
1 db 4 tojásos téglalap tepsis piskota
tepsi mérete 20x30

krém:
20 dkg cukor megkaramellizálva majd felöntve 2 dl tejjel és igy addig főzzük amig a karamell el nem olvad, beleteszünk 2 csomag tejszin pudingot amit elözöleg elkevertünk 1 deci tejjel  meg 1 evökanálnyi kakot  és igy egy keményebb pudingot kapunk
majd kikavarunk 2kocka margarint 30 dkg porcukorral és a már kihült pudinghoz adjuk

a kerek tortalapot kettévágjuk és az also lapot megkenjük egy adag krémmel.
a szögletes piskotát ha elég magas akkor kettévágjuk és utána kb 4cm széles csikokra , majd minden csikot megkenünk a krémmel és a már bekent egyik kerek lap közepétöl kiindulva csinálunk egy tekercselést ezekböl a krémes csikokbol amig teljesen el nem érjük a kerek piskota szélét majd végül a másik kerek lapot is megkenjük krémmel és beboritjuk vele.
aztán kivülröl ha fondan bevonat kerül a tortára akkor mindig olyan szinü krémet tegyünk a fondan alá amilyen szinü a fondanbevonatunk igy én csináltam itt egy sima cukros vajkrémet amibe tettem egy kicsi  sárga Wilton ételfesték zselét ( ezt használom mindenhez) aztán bevontam fondannal és diszitettem .

2012. október 13., szombat

Raffaello szelet

hozzávalók
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkgkokusz
csipet so
1 sütöpor
A tojásfehérjéket cukorral, sóval felverjük kemény habbá, majd a lisztet és a kókuszt hozzákeverjük.20x30as tepsibe sütőpapírt teszünk, beleöntjük a tésztát és megsütjük
 (nem szabad pirosra sütni


  • 6 tojássárgája
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg kokusz


A tojássárgákat a tejjel és a pudingporral összekeverjük és pudingot készítünk belőle. Ha kihűlt, akkor a cukorral és a margarinnal robotgéppel kikeverjük,hozzáadunk 5 dkg kokuszt  rákenjük a tészta tetejére és leszórjuk a 5 dkg kókuszreszelékkel 


forrás innen-> http://www.nosalty.hu/recept/raffaello-szelet


Savanyuságok ,csalamádé

a vegyes savanyuság:
 amint látjátok a képeken tettem amit tettem :D  karfiol, aprohagyma,uborka,sárgarépa,zöldparadicsom,almapaprika
és használtam hozzá Kapros savanyuság tartósítót  amit aleirása szerint csináltam meg és felöntöttem az üvegeket vele.

a vegyesvágott csalamádé pedig : 
gyalultkáposzta kb 4 kilo, hagyma kb 2 kilo, uborka, sárgarépa izlés szerint ahogy ti szeretitek.. megsoztam kb 15 deka soval ,20 deka cukor,tettem még hozzá babérlevelet,koriandermag, mustármag, markomba öntöttem öket nemtudom mennyit :) és rászortam a cuccra, borkősav kávéskanálnyi , natriumbenzoát 2 kávéskanálnyi és ecet 20 % os kb 1.5 deci ezekkel együtt jol átkeverni egy nagy lavorba és másnapig otthagytam letakarva persze közben többször át kell forgatni hogy jol átjárják az izek aztán másnap lehet üvegebe pakolni, leve nem sok van de azt a végén ráöntözgettem 

2012. szeptember 25., kedd

Újra itt..

Sziasztok.. sajnos nem voltam aktiv az elmult 3 honapban mert nem volt gépem de miután kaptam egy nagyon  jó barátomtol  Fery Csabytol egy laptopot igy ujra elkezdem vagyis folytatom a recepteket ,képeket feltöltögetni.. remélem vissza jöttök még , bár ahogy elnéztem a számlálót jöttetek akkor is hogy láttátok inaktiv voltam, KÖSZÖNÖM NEKTEK HOGY NEM HAGYTATOK EL!!