2012. december 26., szerda
2012. december 24., hétfő
2012. december 20., csütörtök
Beigli pozsonyi tésztábol
hozzávalók:
64 dkg liszt
12dkg vaj
12dkg zsir
3 tojássárgája
1.5deci tejben elkavarva plusz hozzá
a 2 deka élesztö
8dkg cukor
pici só
ezt egészet összegyurjuk és hütőben pihentetjük amig a tölteléket elkészitjük
töltelék
20 dkg dio
15 deka cukor
citrom héja reszelve
a mákos ugyanigy
de én raktam a töltelékekhez 2-2 kanál birsalma lekvárt is és 2-3 kanál tejet amitöl kicsit krémesebb lett
elövesszük a tésztát és 4 gombocba vágjuk , kinyujtjuk megtöltjük. zsirozott tepsibe rakjuk , megszurkáljuk jo mélyen hustűvel vagy hosszu villával 1 felvert egész tojással megkenjük és mehet a sütőbe
2012. december 16., vasárnap
Karácsonyi linzer " sok az egyben"
hozzávalók:
60dkg liszt
20dkg pcukor
40dkg margarin
csipet só
1sütőpor
1 citromhéja
1 deci citromlé
2vaniliáscukor
1 citromhéja
1 deci citromlé
2vaniliáscukor
ezt az egészet gyorsan összegyurjuk és egy kis idöre hütőbe tesszük.
közbe előkészithetjük a lekvárokat csokit vagy bármit amikkel tölteni illetve bevonni szeretnénk.
elövesszük a hűtőből és tetszés szerinti kuszúróval formázzuk és kb 10 perc alatt megsütjük vigyázzunk hogy ha már szinesedik akkor már tul sült, nekem is volt most ami tovább sült mint kellett volna sajnos.
én itt ribizlilekvárral és birslekvárral kentem meg öket és kettöt- kettöt összeboritunk, majd egy tojásfehérjét kikavartam 20 dkg pcukorral aztán 3 felé vettem egyik kicsi adagba császárkörte aromát tettem az lett a rozsaszines csillag, a fehér bevonatosak sima cukormáz, a zöldek mandulások, és csoki mázosak vannak még, a szivek csokitöltelékesek.a holdak fele pedig csokiba mártva majd kokuszba.
Jó étvágyat!
2012. december 15., szombat
5 perces ronda de finom fánk
miután itt az a lényeg hogy gyorsan édességet akarok!! enni igy nem törekedünk a szépségre :))
ezért is lesznek ronda fánkok mert csurgatjukaz olajba és ezáltal nemtudunk szép kis kerek fánkokat sütni persze ha véletlen szépek akkor örüljünk .. igy ni :)) hihi
hozzávalók:
2 tojás
2kanál 12%os tejföl
1 deci tej
1 sütőpor
kevés fahéj
pici só
2 evökanálnyi cukor
2evökanálnyi olaj
ezt az egészet jol összekeverjük és
adjuk hozzá kb 20 deka lisztet, azért nemtudom mennyi lisztet mert találomra csináltam ugyanis netröl néztem ki 10 perces fánkot de nekem azoknak mindnek folyós maradt a közepe ezért változtattam rajta, igy már biztos hogy nem folyik sülés után
szóval egy sűrűbb palacsinta tésztát kapjunk amit csak ugymond nyúlósan tudunk a kanálról az olajba csurgatni.és sütjük barnulásig.
fahéjas porcukorba forgatjuk öket és vagy csurgatunk rá csokit vagy nem ez már mindegy, itt én birsalma lekvárral és csokival tálaltam.
18.40kor kezdtem hozzá és 19.00 kor már eszem. :)
van ennél gyorsabb???
jo étvágyat gyerekek!!
2012. december 14., péntek
Krumpli prósza saját verzióban
egy részemről sosem hallott és evett kajáról van szó amit tegnap találtam a neten "gyomrosKatánál" köszi Kata :D
http://gyomrosokk.blogspot.hu/
http://gyomrosokk.blogspot.hu/
igaz hogy én kicsit változtattam rajta de a lényegén nem változtatott semmit.
tehát én nem csinálok többé rakott krumplit,ugyanis ez félora alatt készen van előkészületekkel sütéssel együtt.az ízélmény meg szinte ugyanaz ha nem jobb :)
hozzávalók:
kb egy kilo krumpli felszeletelve vékony karikákra és kiolajozott tepsibe bepakolva
majd megszórtam ételizesitővel és nyomtam rá 2 kisebb gerezd fokhagymát,
raktam rá füstölt főtt tarját egyszerü felvágott, de kinek mi az ízlése aszerint rak vagy nem rak bele. elvileg nem kell bele de én kicsit fel akartam turbózni,
majd csinálunk egy sűrűbb palacsinta tésztát,
vagyis már elöbb megcsináljuk csak felcseréltem az írásnál a sorrendet
:)
palacsinta tészta:
2 tojás
2 deci tej
2 deci viz
fél deci olaj
só, csipet pirosparika. liszt kb 20 deka
és ebbe is 2 gerezd fokhagyma
és ezzel a tésztával leöntjük a tepsi krumplit
meglocsoljuk tejföllel és még csurgatunk rá olajat és mehet a sütőbe kb 15-20 percre
ez az adag 4 személynek böven elég nekem 2 kissebb tepsivel lett , azért jobb több kissebb tepsibe rakni mert nagyon jo a sült ropogós széle. :)
jó étvágyat gyerekek!! :)
2012. december 11., kedd
Karácsonyi habkarika

kb 3 tojásfehérjém volt megmaradva a fagyasztóban (mert én ott tárolom kisüvegben ha kimarad )
kb 20 deka porcukorral göz fölött addig kavarni kézi habverövel amig az ujjunkkal melegnek azaz csipősnek érezzük.
majd levesszük a gőzről és adunk hozzá 2 evökanálnyi keményitőt , egy fél citrom levét de a magja ne menjen bele
és én adtam hozzá még pár csepp mandula aromát (szintelent) gépi habverővel nagyon keményre felvertem, ha ugy érezzük hogy szét akarna folyni..ezt kiprobálhatjuk akárhol egy kicsit kivéve és ugy meglátszik hogy terül e vagy megáll tehát ha nem lenne elég kemény még lehet hozzáadni p.,cukrot meg citromlét
csillagcsöves habzsákba tesszük és sütőlapra formázzuk majd az elömelegitett de nem nagyon meleg sütőben száritjuk 2-3 órát nehogy megsüssük,
én kinyitottam a sütő ajtaját is hogy nelegyen benn nagyon meleg.
Sajtos tallér gofri sütőben
hozzávalók:
2 tojás
kb 12 dkg vaj vagy margarin
1 kiskanál só
kevés őrölt kömény
2-3 kockasajt bármilyen
3kanál tejföl ha nincs kockasajt akkor 5 kanál tejföl
liszt amennyit felvesz hogy közepesen kemény tésztát tudjunk gyurni de kb fél kilo
legalább egy órát hűtőben pihentetjük bár itt én azonnal sütöttem mert nembirtam ki hogy vajon milyen lehet :))
a sütőt elömelegitjük és süthetjük is
nem kell zsirozni olajozni a sütőt csak ugy natur belerakunk 1-1 kis gombócot és sütjük kb 3-4 percig vagy amennyire sötétre akarjuk
Jó étvágyat! :)
az ötletet köszönöm Vikinek!!
http://vikkokucko.blogspot.hu/2012/08/sajtos-taller.html
2012. december 10., hétfő
Karácsonyi mézes
hozzávalók:
80 dkg liszt
30 dkg p .cukor
2 teáskanál szódabikarbona
2 deci méz
12 dkg vaj
3 tojás
csipet só
2 kanál kakaó.. de elhagyható csak ettől szebb barnásabb lesz ha nem teszünk bele akkor világosabb marad a sütink.
kb fél deci tej ha nem akarna összeállni a tészta
vagy mézeskalács füszerkeverék egy zacskóval
vagy saját magunktól füszerezzük mint ahogy én is tettem... 1-2 kanálnyi... őrölt fahéj,őrölt szegfűszeg,reszelt narancshéj, kevés gyömbér
összegyurjuk és pár órára hűtőbe tesszük vagy egész éjszakára.
majd fél centi vastagságúra kinyujtjuk és bármilyen formázóval kiszúrjuk.
10-15 perc alatt kisülnek
sütés után még a tepsiben megkenjük tojásfehérjével ettől szép fényes lesz, majd hagyjuk megszáradni
ezután diszithetjük cukormázzal
1 vagy 2 tojásfehérje
kb.20-30 dkg pcukor
attol függ mekkora volt a tojásunk annyi porcukorral felhabositva hogy kemény tejföl szerü legyen az állaga vagyis ha kiemelünk belöle ne csöpögjön.
ezt egy tüvel kiszurt nyomozsákba tesszük és rajzolunk vele
2012. december 6., csütörtök
2012. november 23., péntek
Diós -mazsolás- narancsos szaloncukor
- 20 dkg dió
- 50 dkg mazsola
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 1kiskanál fahéj
- ha hignak találnánk akkor vagy őrölt kekszet vagy kókuszt adjunk hozzá
- 30 dkg étcsokoládé a bevonáshoz (min. 60%-os)
összeállitjuk a masszát kiformázzuk hűtjük és másnapig hagyjuk szikkadni majd csokiba mártogatjuk de csakis normál táblás csoki ami legalább 50-60 % os mert a tortabevonó lágy lesz és olvadós
2012. november 19., hétfő
Sajtos tekercs
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg Rama
- 1 pohár tejföl kicsi
- 2 tojás sárgája
- 1 kk só
- fél sütőpor
- köménymag
Töltelékhez
- 20 dkg vaj
- 25 dkg reszelt sajt
- só
A tésztához valókat jól összegyurjuk és 1-2 órát pihentetjük.
addig a tölteléket összekavarjuk ( vaj sajt só)
A tésztát négybe vágjuk, és a negyedeket kilisztezett deszkán egyenként 2 mm vastag téglalapformára nyújtjuk.
tésztát megkenjük a vajas sajtos masszával, és utána feltekercseljük mint a beiglit aztán szeleteljük és zsirozott lisztezett tepsibe megsütjük
Sós stangli
.80 dkg liszt, 15 deka margarin 10 deka zsir kb 2 teáskanál so,1 egész tojás,1 deci tejben 3 deka élesztö kiskanál cukorral felfuttatva kb 3 evökanál tejföl és ezt az egészet jol összegyurni és fékorát meleg helyen pihentetni aztán kinyujtani elég vékonyra. megkenni egy egész felvert tojással amibe tettem pici sot meg pirospaprikát aztán reszeltem rá sajtot és utána szeleteltem fel derelye vágoval és mehet sütöbe nekem 5 kisebb- nagyobb tepsivel lett
Dióshabos- lekváros rolni
A tésztához:
300 g liszt
15dkg vaj
2dkg élesztő
50 ml langyos tej (az élesztőhöz)
1 g cukor (az élesztőhöz)
4 db tojássárgája
1 evőkanál porcukor
1 késhegynyi sütőpor
A töltelékhez:
150 g dió (darált)
120 g porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojásfehérje
baracklekvár
Elkészítés:
1. A tésztához az élesztőt, a kávéskanál porcukrot és a langyos tejet felfuttatjuk. Ha felfutott, az alapanyagokat rámérjük, majd összegyúrjuk. A tejet úgy adagoljuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
2. A tésztát három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk kb 2 mm vastagságúra. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra.
3. A kinyújtott tésztalapokat megkenjük baracklekvárral, majd a szélüket kissé feltekerjük és az így elkészített rudakat tepsibe rakjuk.
4. A töltelék alapanyagait (a tojásfehérjék kivételével) egy tálba tesszük és összekeverjük.
5. A négy tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a cukros diót.
6. Az így elkészített tölteléket a rudak közepére simítjuk.
7. A rudakat hőlégkeveréses sütőben 170 C-on kb 20-25 percig sütjük.
2012. november 17., szombat
2012. november 15., csütörtök
Sütőtökös-narancsos pite
hozzávalók:a tésztához
1 margarin
2 tojás
20 dkg cukor
1 sütőpor
pici só
1.5 dl tej
liszt amennyit felvesz 30-40 dkg
citromhéj reszelve
töltelékhez:
kb félkilo sült tök kikaparva a hajából
1 narancs megpucolva összeturmixolva
cukor, vanilia, fahéj, mézeskalácsfüszerkeverék izlés szerint bele, ha tul hig lenne a narancstol esetleg ,szórjunk bele egy kis grizt az majd felissza a levét
az anyagokat jól összegyurjuk és amig a tölteléket csináljuk addig hagyjuk a tálban pihenni de nem fontos
majd ha kész vagyunk a töltelékkel akkor a tésztát kettévesszük de ugy hogy egyik fele kicsit lehet több és ez kerüljön a tepsibe alulra, természetesen tepsi nyagyságúra kinyujtjuk nekem ez a mennyiség egy normál gáztepsibe való.
belerakjuk a tölteléket majd rá tesszük a másik vékonyabbra kinyujtott lapot, villával megszurkáljuk és egy tojással megkenyjük , elömelegitett sütöben sütjük 30-40 perc kb.
2012. november 12., hétfő
Melegszendvicskrém házilag
hozzávalók:
3 tojás keményre fözve,apróra vagdosva
1 kanál tejföl
2 kanál vaj
1 fej hagyma nagyon apróra vágva
csípős pirosarany
kethcup
felvágott felkockázva
pici só
mindenböl ízlés szerint variálhatunk felvágott is lehet bármi ami van otthon még akár paprikás szalámi is
összekeverünk mindent és kenyérre kenjük sajttal szórjuk megsütjük..ennyi :))
jó étvágyat!!
kókuszos és fahéjas-citromos kelt tekercsek
hozzávalók:
80 dkg liszt
4dkg élesztö
kb 4dl tej
8dkg cukor
8dkg vaj v margarin
8dkg zsir
3tojássárgája
mokkáskanálnyi só
töltelékekhez
a maradék 3 tojásfehérje
8-10 deka kokusz
15 dkg cukor
evökanálnyi fahéj
pluszba még 2 tojásfehérje ha van fagyasztóból ki lehet venni
citrom reszelt héja
2deci tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztöt
a lisztet mikróban picit átlangyositjuk..azért kell csak hogy igy hamarabb fog megkelni a tészta
és belerakjuk az összes hozzávalókat, átgyurjuk sima tésztává és a tálba visszatéve letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük
közben amikor már a végéhez ért a kelesztés 3 tojásfehérjét kb 15 deka cukorral habosra kavarunk és hozzáadunk 8 deka kokuszreszeléket, de igazábol nincs jelentösége nagyon hogy 8 vagy 10 deka vagy csak 6 :) amennyit jónak látunk
majd elövesszük a tésztát és négyfelé vesszük , majd 2 adagot egyesével kinyujtjuk és megkenjük a töltelékkel , feltekerjük mint a beiglit és felszeleteljük 1.5 cm es darabokra zsirozott tepsibe rakjuk és még ott is hagyjuk kb negyedorát kelni, a másik 2 adaghoz viszont kell még 2 tojásfehérje ami nekem pluszban volt a fagyasztoban és abbol csináltam fahéjas habot 10 deka cukorral tettem hozzá még egy kanál lisztet mert eléggé folyosnak éreztem a fehérjét meg belereszeljük a citromot és azzal is megkentem a 2 rudat majd szeletelni és tepsibe rakni de mindeközben már az elsö tepsi sülhet, hogy kinél mennyi ideig sül azt nemtudom nálam 20 perc egy tepsi kb..
2012. november 6., kedd
Citrom-fokhagyma kúra érelmeszesedés ellen
Ha a test erei, az agyi vagy a szívkoszorú erek beszűkültek, vagy elmeszesedtek, igyunk naponta egy kupicányi kivonatot a következő vegyülékből.
a cikkben folytatódik ...http://www.netambulancia.hu/citromos-fokhagymas+kura+erelmeszesedes+ellen
2012. november 4., vasárnap
1 heti okt 28-nov4 közötti Statisztikám :) köszi nektek!!
Lehet hogy másnak ezek kis számok nekem nagyon SOKAK!! :DOldalmegjelenítések száma országonként
|
Fűszer, gyümölcs, gyógynövény: illatos otthon saját készítésű kompozíciókkal
Találtam egy klassz cikket.. a linkre kattintva olvashatjátok
http://sokszinuvidek.hu/index.php/otthon-keszult/1637-F%C5%B1szer,-gy%C3%BCm%C3%B6lcs,-gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny-illatos-otthon-saj%C3%A1t-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s%C5%B1-kompoz%C3%ADci%C3%B3kkal
http://sokszinuvidek.hu/index.php/otthon-keszult/1637-F%C5%B1szer,-gy%C3%BCm%C3%B6lcs,-gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9ny-illatos-otthon-saj%C3%A1t-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9s%C5%B1-kompoz%C3%ADci%C3%B3kkal
2012. november 2., péntek
Kávéhabos Mokkatorta kokuszkrémmel
hozzávalók:
5 tojás de lehetöleg nagyok
10 kanál cukor
10 kanál liszt
5kanál viz
2 kanál erös feketekávé
kiskanyálnyi szodabikarbona
kiskanálnyi őrölt kávépor
tészta készitése:
3 tojás sárgáját meg egy 2 egész tojást robotgéppel habositunk majd hozzáadjuk az 5 kanál vizet és tovább habositjuk
ezután mehet bele a cukor, kávé, szodabona, csipet só.
amikor ezekkel i9s összedolgoztuk mehet bele a liszt de mindig csak 2-3 kanálnyit adjuk hozzá tehát szakaszosan adaguljuk bele a lisztet és ha kész mehet a kizsirozott lisztezett tepsibe ,elömelegitett sütöbe..(hagyományos sütőm van)
a tepsi belmérete 23x30
nálam kb 25 perc alatt megsül
krémek:
1 csomag vaniliás puding 1 kanál liszt 1 kanál cukor kb egy deci tejjel kikavarni aztán 3 deci már forrásban levö tejbe öntjük és közepes keménységü pudinggá főzzük, kihűtjük.
vajkrém:
kb 15 deka margarin 15 deka porcukorral habosra kavarni 10 deka kokuszt bele és akihült pudinggal összekavarjuk
eddig én hűtöben kihűtöttem a piskotát
kettévágtam és kenőtollal kicsit beecseteltem kávéval mind a 2 vágott piskota felületét és megtöltöttem a krém 2-3ad részével,majd ráboritjuk a piskota tetejét.
a tetejét is bekenjük a maradék krémmel aztán ujra betesszük hűtöbe kicsit meghüteni
közben a maradék 3 tojásfehérjét egy kis kávéval kb 3 cent és 15 deka porcukorral gőz fölött habverövel jo kemény habot gőzölünk és ezt is rákenjük a krémes piskotára. én csokimázzal diszitettem de elhagyhato vagy csokidarával is lehet.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)