Oldalak

2012. május 24., csütörtök

Fenyőrügy szirup

1 liter vizben áztatva egy napig 15-20 deka fenyörügy
másnap átforralva egy kilo cukor bele 20 szem citrompotlo 1 fél citrom karikázva  ha jol átforraltuk mehet üvegbe de egy pici borkösavat hozzáadva .

2012. május 23., szerda

Bodza szörp télire

hozzávalók:
kb 10-20 bodza virág (enyémek elég kicsik voltak és nem számoltam mennyi volt de igazábol nincs jelentösége hogy 10 vagy 20 természetesen ha több a virág akkor erösebb izü a szörp.
kb 15 deka cukrot megkaramellizáltam a fazékban amiben csinálom a szörpöt.
felöntöttem 3.5-4 liternyi vizzel. beleraktam 2kilo cukrot és felföztem
majd hozzáadtam a bodzákat 3 felkarikázott citromot kb 20 szem citrompotlot meg vagy 20-30 szem édesitö szert . igy hagytam lefedve állni mésnapig. majd ujra felföztem tettem bele egy mokkáskanálnyi borkősavat , leszürtem és üvegekbe pakoltam , beraktam meleg száraz dunsztba( fotel meg plédek)

2012. május 22., kedd

Akác szörp

hozzávalók:
2 összemaréknyi akác..(nemtaláltam többet mert már eléggé el vannak nyilva) :))
7 deci viz kb 30-40 deka cukorral sziruppá fözve majd beletéve 20 szem citrompotlo 1 citrom felkarikázva meg az akác és ujra forralva vagy 5 percig ha kész késhegynyi borkösav és mehet üvegbe.

Rózsaszirup

hozzávalók:
  miután nem mértem meg hogy mennyi volt.. :))kb  5x 2 összemaréknyi rozsaszirom
 1 iter viz 80 deka cukor sziruppá fözve , 20szem citrompotlo, 1 citrom felkarikázva majd belerakva a rozsaszirom és igy is forralva 5-10 percig  miután kész tettem bele  még citromlét mert kevesellettem  de izlés dolga... késhegynyi borkénport  és egy kevés  piros ételfestékkel szineztem  mert nem volt semmi szine a rozsának 
.üvegbe töltöttem és  kész 


2012. május 17., csütörtök

A lucerna..

Elsö lépés!! .... Méregtelenités !!!

turmix

A bor

Fogyasztó teák

Ha nem tudsz valamit.... itt megtalálod a választ

2012. május 16., szerda

krumplis tészta fokhagymásan

hozzávalók:
kb fél kilo krumpli megfözve
1 cs fodros metélt vagy kocka megfözve
 egy nagyobb lábasba olajat öntünk és belenyomunk vagy 3-4 gerezd fokhagymát , átforgatjuk de vigyázzunk hogy meg ne égjen
majd az áttört krumplit hozzáadagoljuk és egy kicsit átpiritjuk benne a krumplit majd hozzáadjuk a megfött tésztát és igy is lepiritjuk egy kicsit.
ha akarjuk tejföllel ehetjük.. mi igy szeretjük és savanyusággal :)
 jo étvágyat!! 

Szilvásgombóc--ó-ó-ó-ó


hozzávalók:
1 kg krumpli megfözve picit sós vizben ( elvileg héjában kéne fözni de én simán anélkül fözöm)
ha megfött leöntjük  a levet rola összetörjük és nagyjábol kihütjük,
lehet enyhén meleg aztán hozzáadjuk a 20 deka lisztet 2 lanál buzadarát 1 tojást 2 kanálnyi olajat és jol
összekeverjük.
kicsit ragados de nembaj kitesszük az edényböl és jol lisztezett deszkán vagy munkalapon elkezdjük átgyurni
ahogy kivánja még a lisztet adhatunk hozzá még de ne legyen kemény.
majd felkockázzuk és kézbe veszünk egy kockát, belerakjuk a cukrozott fahéjas szilvát vagy beföttet én itt beföttel csináltam, és jol összegyurmákoljuk .
már közben a vizet felraktuk főni 
belerakosgatjuk a gombócokat és ahogy feljönnek a viz tetejére már jok is.
 jaa...elfelejtettem.... :)) elöre megpiritjuk a zsömlemorzsát kb 1,5 deci olajon 10-15 deka kb de én nem mértem mennyi mert szeretjük ha sok morzsába van forgatva.  a megfött gombocokat beleforgatjuk a morzsába és kész is.. 

jo étvágyat!!!



2012. május 14., hétfő

Fokhagymás baguette


hozzávalók:
50 dkg liszt
 2.5 dkg élesztö,
 2 deci langyos viz, pici cukor,
 2 kanál tejföl vagy kefir mindegy,
 1 tojás , kávéskanál só
az élesztöt a langyos vizet a liszt közepébe tesszük és hagyjuk hogy felfusson, majd ha kész belerakjuk a többi hozzávalokat és jol összegyurjuk, ha kiván még egy kevés vizet lehet hozzá adni,
tálba letakarva bőven duplájára kelesztjük.
20 deka vajat vagy margarint kikavarunk izlés szerinti mennyiségü fokhagymával sóval,zöldhagymával, petrezselyemmel, vagy bármilyen zöldfüszerrel .
a tésztát kivesszük a tálbol ujra átgyurjuk és annyi darabra vagdossuk ahány baguettet akarunk csinálni és minden darabot kinyujtunk és megkenünk a füszeres vajjal és feltekerjük ahogy tudjuk kicsit  hagyjuk a tepsiben ujra kelni öket majd megkenjük egy felvert tojással és  elömelegitett sütöben megsütjük . 

jo étvágyat!

2012. május 12., szombat

Majonézes káposztasaláta

  
a káposztát legyaluljuk jo vékonyra és besózzuk, majd kicsavarjuk a sótól

majd egy fej hagymát is vékonyra vágunk,egy sárgarépát belereszelünk, és adunk még hozzá 1-2 zöldhagymát ezt is besozzuk picit 
a majonézt is magamnak csinálom, 2 egész tojást habveröbel habosra kavarok majd adagolom hozzá az olajat kb 2 decit, aztán izesitem ,só, bors, citromlé, mustár izlés szerint , ahogy a saját izvilágunknak megfelel és egy pohár tejfölt adunk hozzá és ráöntjük a káposztára amibe elözöleg beleraktuk a hagymákat is.

Tejfölös csirkebecsinált leves


Kókuszos-kávés-kókuszos süti


hozzávalók:
6 tojás fehérje 
10 dkg porcukor
csipet só
habosra kavarni 
majd hozzáadunk 10 dkg lisztet
10 dkg kokuszt 
és egy fél sütöport

ezt egy közepes méretü tepsibe megsütjük
nem kell sötétre sütni csk éppenhogy szine lesz

krém:
a 6 tojás sárgája
4 deci tej
4 kanál liszt
vanilia cukor
vanilia aroma
1-2 kanál cukor ezt az egészet sürüre fözzük és jol kihütjük

25 dkg margarint 25 deka porcukorral jo habosra kavarjuk és a főtt krémmel jol kidolgozzuk
majd 1/3 ad mennyiséget kiveszünk belöle és egy evökanálnyi örölt kávét teszünk bele ezt is jol összekavarjuk, a másik részébe rakunk kb 8 deka kókuszt és ezt is jol összedolgozzuk.
majd ha kihült a piskóta akkor tálcára tesszük és megkenjük előbb a kávés krémmel majd egy kicsit beraktam a fagyasztóba hogy megkeményedjen rajta a krém aztán rákentem a maradék krémet is és a tetejét megszórtam a maradék 2 deka kókusszal. 
igazából ezt másnap jó szeletelni hogy kicsit átpuhuljon a piskóta része. 
jo étvágyat!!!

2012. május 4., péntek

Sóska főzelék tojással


kb egy tescos szatyor mennyiségü sóska :)
késsel kicsit összevágva
kb 1 deci olajra téve és fonnyasztani közben pici vizet lehet hozzá adni hogy ne süljön le
pici só , cukor izlés szerint 
vizet még adhatunk hozzá de mindig csak keveset
amikor már jol összeesett botmixerrel jol átmixelem hogy a szálai ne maradjanak meg 
kb 2 evökanálnyi lisztel fél deci olajon gyenge rántást csinálok
leveszem a tüzröl és ha jol lehült teszek hozzá 2-3 kanálnyi tejfölt és 2-3 deci tejet 
ezt ráöntöm a rántásra jol összekavarom kézi habverövel
majd ráöntöm a sóskára, átrottyantom és kész
ha nem elég édes én édesitövel édesitem tovább.
feltétnek bármit ehetünk hozzá izlésünk szerint

jo étvágyat!


erika-konyhája.. Üdvözöllek a virtuális konyhámban! :): Kinder Pingui torta

alapötlet innen véve némi változtatásokkal :)

2012. május 3., csütörtök

Almás fahéjas palacsinta

2 db nagyobb méretü alma / idared/
3 tojás
pici só, 10 deka margarin, fél deci étolaj
kevés cukor, fél sütöpor, pár csepp rumaroma,
teáskanálnyi fahéj
liszt kb 30 deka és annyi tej hogy elég sürü massza legyen
kb 4-5 deci

és sütjük ugyanugy mint a palacsintákat de hamarabb barnul ugyhogy kissebb lángon kell sütni.

nemtudom pontosabban leirni mert találomra csináltam ha sürübbre akarjuk akkor is jo csak akkor kevesebb palacsinta van és jo vastag tésztáju de természetesen ha higabb akkor többet tudunk kihozni belöle

én felturboztam most még egy kis gyorsan összedobott csoki öntettel
jo étvágyat!



2012. május 2., szerda

2012.május.1-e grillezés







A grillen sültek az elözö nap bepácolt csirke cuccok és a citromlében megforgatott megsózott ponty szeletek.
A wok-ban pedig sültek a hagymakarikák és karikára szeletelt krumpli.
Csináltam még majonézes káposzta salátát is és jóizüen megettük. :))




2012. április 29., vasárnap

Leveles túrós


1 csomag Lidl-es mirelit leveles tészta
bármilyen töltelék
én itt szilvalakeváros meg túrósat csináltam
Amikor szobahömérsékleten kiengedtük a leveles tésztát akkor elnyujtjuk és felkockázzuk , én megkentem kenötollal olajjal és ugy töltöttem meg aztán behajtogattam majd tojással átkentem és mehet a sütöbe, nagyon hamar megsül 15-20 perc kb

Omlós kelt túrós batyu


hozzávalók:
80 dkg liszt( mikróban kicsit meglangyositva) mokkás kanál só,
4 tojás sárgája ,15 dkg margarin,2 evökanál cukor,
3 deci tejben 5 dkg élesztö pici cukorral felfuttatva,
ezt az egészet jol átgyúrjuk és ahogy kivánja még a tejet (langyos tej) ugy adogolunk hozzá még 3-4 decit kb.
én 10 percig gyurtam amig már nem volt ragadós. aztán tálba konyharuhával letakarva böven duplájára kelesztjük.
amikor megkelt  3 vagy 4 felé osztom , vékonyra elnyujtom ,felkockázom és megtöltjük az elkészitett túróval, és a sarkaknál hajtjuk be.

túró. 
1/2 kg túró 1 tojás, cukor izlés szerint, vanilia, citrom reszelt héja 
ha ugy találjuk hogy hig a túró akkor egy kis zsemlemorzsával lehet süriteni hogy ki ne folyjon a batyuból.

Omlós kelt bukta

hozzávalók:
80 dkg liszt( mikróban kicsit meglangyositva) mokkás kanál só,
4 tojás sárgája ,15 dkg margarin,2 evökanál cukor,
3 deci tejben 5 dkg élesztö pici cukorral felfuttatva,
ezt az egészet jol átgyúrjuk és ahogy kivánja még a tejet (langyos tej) ugy adogolunk hozzá még 3-4 decit kb.
én 10 percig gyurtam amig már nem volt ragadós. aztán tálba konyharuhával letakarva böven duplájára kelesztjük.
amikor megkelt én 3 vagy 4 felé osztom és vékonyra elnyujtom ,felkockázom és megtöltjük izlés szerint amivel akarjuk , buktára hajtjuk, zsirozott vagy olajozott tepsibe rakni , hagyni még vagy 15 percig kelni  majd egy egész tojást felverve megkenegetjük a buktákat és elömelegitett sötöben kb  20 perc alatt  megsütjük, persze az idö sütőtől függ, enyém hagyományos régi  gázsütő.
ha lekvárral töltjük akkor csak sütés állo lekvár mehet bele de mákkal dioval túróval is tölhetjük.

Jó étvágyat!  :)

2012. április 19., csütörtök

Kokuszos kocka

35 dkg liszt
25 dkg cukor
6dkg margarin
2 tojás
2evök méz
1 sütöpor
2 deci tej de elöfordulhat hogy többet igényel liszt miatt de max 3 deci
egy fél citrom héja reszelve

tészta: a tojást ,cukrot, margarint habosra kavarjuk , majd hozzá adjuk a többi alapanyagot, jol átkeverjük és elömelegitett sütöben , sütöpapiros tepsiben megsütjük eléggé megbarnul a méz miatt de tüprobával ellenörizhetjük az elkészültét.

Tepsi mérete:22x30

Csoki máz:
25 dkg margarin
25 dkg cukor
3 evökanál kakao( Lidl-es kakaot használok)

20 dkg kokusz

habzásig összeforraljuk öket és adunk még hozzá 1.5 deci tejet

ebbe forgatjuk a tetszölegesen feldarabolt mézes lapunkat aztán a kokuszba

jo étvágyat!

Borsóleves gazdagon