2012. szeptember 28., péntek
2012. szeptember 25., kedd
Újra itt..
Sziasztok.. sajnos nem voltam aktiv az elmult 3 honapban mert nem volt gépem de miután kaptam egy nagyon jó barátomtol Fery Csabytol egy laptopot igy ujra elkezdem vagyis folytatom a recepteket ,képeket feltöltögetni.. remélem vissza jöttök még , bár ahogy elnéztem a számlálót jöttetek akkor is hogy láttátok inaktiv voltam, KÖSZÖNÖM NEKTEK HOGY NEM HAGYTATOK EL!!
2012. augusztus 12., vasárnap
2012. július 13., péntek
Paradicsomos bazsalikomos spagetti
hozzávalók:
ami volt itthon minden :)
na jó nem egészen.....
1cs spagetti . természetesen ki hány főre főzi vagy félcsomag vagy egész 2-4 főre ez az adag kb 4 főre szól
1 nagy fej hagyma
2 sárgarépa
20 dkg párizsi vagy bármilyen felvágott kockára vágva
kb 2 nagyobb szelet füstölt szalonna
bazsalikom kakukkfű paradicsom süritmény vagy egészparadicsom kb 4 darab
só, bors, fokhagyma izlés szerint..
a kockára vágott szalonnát átsütjük majd mikor már látjuk ohgy majdnem kisütöttük belerakjuk a párizsit és összesütjük öket, félretesszük
a kockára vágott hagymát kb 1 deci olajon fonnyasztjuk avagy dinszteljük majd hozzáadjuk a nokedliszaggatón lereszelt sárgarépát és együtt fonnyasztjuk tovább vizet adunk hozzá kb 1 decit majd bele a paradicsomot és füszereket megkóstoljuk kb 10 perc mulva és ha már nem érezzük a répát nagyon nyersnek beleöntjük a szalonnás cuccot ugy ahogy van zsirral együtt és összerottyantjuk igy is .
jénai tálba vagy bármilyen tepsibe öntjük a tésztát sajtot reszelünk rá bármilyet ,összesütjük kb félora és ehetjük is :)
2012. július 3., kedd
Citromos-ribizlis krémes
jujj de homályos lett a 2ik kép :S már mindegy itthagyom :))
hozzávalók:
40 deka liszt
15 deka cukor
csipet só
1 tojás
10 deka margarin
1 sütöpor
2 deci tejben 2 deka élesztö felfuttatva
ezt az egészet jol összegyurjuk ha kiván még tejet adhatunk hozzá
és zsirozott tepsi hátán megsütünk 2 lapot
kb fél liter tejböl 4-5 kanál grizzel keményebb tejbegrizt főzünk izlés szerint izesitve vaniliával cukorral citromhéjjal
majd egy margarint kikavarunk porcukorral ,hozzáadjuk a kihült grizt és jol összehabositjuk öket közben hozzáadunk 2 citrom kicsavart levét
ezzel a krémmel töltjük a két lapot meg, ugy hogy ..
1 lap 1krém 1 lap és a teteje is krém
közben én megkentem a lapokat ribizlilekvárral de nemszükséges
és a tetejére reszelt csokit vagy tortadarát teszünk -- jol lehütjük, kicsit várni kell hogy puhuljon de csak 2-3 órát
jo étvágyat!!
2012. június 26., kedd
2012. június 21., csütörtök
Ribizli dzsem
kb 1.kilo ribizlim lett
kimostam kiszedtem belöle a leveleket és ugy ahogy volt szárral együtt felraktam föni böven ellepje vizben majd amikor kezdtek szétföni átpasziroztam fém tésztaszürőn
és visszaraktam főni
tettem bele kb egy kilo cukrot azzal is főztem kb félorát és tettem bele 2 evökanálnyi zselatint.
üvegekbe pakoltam natriumbenzonát a tetejére és melegdunsztba téve.
Kandirozott narancshéj saját szirupjában
az elözö bejegyzésemben szereplö 2 db narancs héját aprodarabokra vagdostam és feltettem főni annyi vizben ami épp ellepi
majd 5 perc fözés után azt a vizet leöntöttem rola igy remélem kiküszöböltem a narancs héjon levö oda nem valo dolgokat :))
és ujbol felraktam föni ugyancsak annyi vizben ami épp ellepi , föztem kb félorát és beleraktam kb 20 deka cukrot pici citromsavat és ...
ilyen állagúvá főztem. tehát nagyon sürü pépesre
aztán tettem bele pici natriumbenzonátot a biztonság kedvéért és tettem üvegbe melegdunsztba ...
megkostoltam az edényben maradt beleragadt maradékot .. mondanom se kell nagyon finom.. csinálok még!!!
Narancs lekvár
Volt itthon 2 db nagyobb narancsom, miután senkinek nem kellett igy eszembe jutott hogy csinálni kéne belöle valamit, igy lett kandirozott narancshéjam meg 2 kis üveg narancs lekvárom :)
hozzávalok:
2 db nagyobb narancs
vizz épppen annyi ami ellepi
cukor kb 30 dkg
citromsav késhegynyi
natriumbenzonát
zselatin
a narancs héját zöldséghámozóval levagdostam, a narancsot összedaraboltam és feltettem főni épp annyi vizbe ami ellepi és föztem kb 20 percig
majd átpasziroztam fém tésztaszűrőn és visszatettem főni majd beleraktam a cukrot de nincs jelentösége hogy 20 vagy 30 deka a cukor mert izlés dolga
ha felfött beleraktam egy evökanálnyi zselatint amivel már csak ugy melegitettem hogy elolvadjon tehát nem fözzük!!! és mehet üvegbe , natriumbenzonátot szortam rá és melegdunsztba tettem.
beleraktam még a citromsavat és föztem még vagy 15 percig.
2012. június 17., vasárnap
Rongyos kifli dios és szezámos
hozzávalók:
60 deka liszt
3 deci tej
3 deka élesztö
kevés cukor
1 tojás
2 kanál tejföl
2 kanál olaj
pici só
1 margarin
szezámmag
dio
élesztöt felfuttatjuk a tejben és az összes hozzávalókkal kelt tésztát gyúrunk
böven duplájára kelesztjük
majd ha megkelt 8 darabra vágjuk és amennyire tudjuk vékonyra elnyujtjuk majd megkenjük nem folyósra olvasztott margarinnal ujabb adagot kinyujtunk és rátesszük.
igy kapunk 2x 4 lapos kis tészta anyagot amit szépen szétnyujtunk ha tudjuk kerekre ha nem az se baj és én derelyevágoval körcikk szerüen felvagdostam tehát az egyik tésztábol lett 12 db
ujra megkentem öket picit vajjal és feltekertem ugy hogy a hegyes vége marad kifelé
olajozott vagy zsirozott tepsibe pakolni és hagyni kicsit megkelni majd tojással megkenni és szezámmal szortam le
ugyanigy csinálni a másik adag tésztát is csak azt még feltekerés elött megkentem kb 5 deka cukros dioval amit kicsit vizzel tettem kenhetö állagúvá és ezzel kentem meg a kiskifliket belül majd feltekertem és amikor ez az adag is megkelt a tepsiben átkentem tojással és a még megmaradt dios kencét rákentem kivülre is.
piros ropogosra sütjük
2012. június 13., szerda
2012. június 12., kedd
2012. június 10., vasárnap
2012. június 4., hétfő
Rózsalekvár
hozzávalók:
15-20 deka rozsaszirom de permet mentes legyen!! bármilyen rozsa jo hozzá csak lehetöleg illatos legyen és legyen benne több piros mert ettöl kap jobban szint.
jol megmosva és kb 8 deci vizben feltenni fözni kb forrástol számitva 10 percig majd állni hagyjuk másnapig.
másnap leszürjük hozzáadunk fél kilo cukrot egy csomag dzsemfixet és ujra forraljuk, ha tul édesnek találjuk adhatunk hozzá citromot vagy citromsavat is saját izvilágunknak megfelelöen.
rozsaizü lekvárt kapunk :) izesithetjük fahéjjal vagy szegfüszeggel vagy akár kardamommal is.
üvegekbe rakjuk és pici nátrium benzonátot rakunk a celofán és kupak közé vagy ha akarjuk akkor bele de csak nagyon picit, száraz meleg dunsztba tesszük!!
itt a képen a tányéron még nem teljesen kemény de már zselés a lekvár .
mihez használom??? bármihez amihez kedvünk van természetesen nem mindennapi iz de aki szereti a különlegességeket Hajrá!! palacsintára fel!!
Lajos szelet (ahogy nászasszonyom Edit csinálja)
ezt a sütit kivételesen nem én csináltam hanem a násszasszony hozta de ez nem azt jelenti hogy én nemtudom megcsinálni :) köszönjük Edit!!
hozzávalók:
2 ek kakaó, 2 ek méz,2 tojás,20 deka cukor,5 deka vaj, ezeket 5 percig fözzük
majd 40 deka lisztet 2 mokkáskanál szodabona,belerakjuk a masszába jol összegyurjuk, majd tepsi hátán 4 lapot sütünk belöle.ha mégse sikerülne 4 lapot nyujtani akkor semmi baj nincs ha csak 3 lap csak igy akkor 2 rétegü krém megy bele és akkor egy pudinggal kevesebbet kell fözni hozzá.!
krémek:
6 deci tejben 2 csomag vaniliás pudingot megfőzünk
3 deci tejben puncs pudingot vagy epreset megfőzünk
mindegy csak rozsaszin legyen :)
25 deka vaj 20 deka cukor jol összekavarni és elosztani a 2 féle pudinghoz
majd a kihült lapokat ezekkel a krémekkel felváltva megtöltjük, csokimázzal bevonjuk és másnap szeleteljük.
jo étvágyat!
2012. június 3., vasárnap
Töltött paprika
1 kilo darálthus
füszerek: só, bors, hagyma, fokhagyma ,
rizs izlés szerint nekünk itt egy bögrényi van benne
ezeket jol összegyurmákoljuk és bele töltjük a kivájt paprikákba
mi szoktunk csak simán gombócokat is csinálni
felrakjuk egy nagyobb lábasba fözni
majd ha már majdnem kész felöntjük paradicsom süritménnyel
mi itt lidl -es dobozos fél literes paradicsomot használtunk 3 dobozzal.
izesitjük cukorral és soval még átforraljuk és.
kész
Isteni szelet
hozzávalók:
Tésztához:
- 5 tojássárgája
- 20 dkg porcukor
- 10 ek langyos víz
- 20 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
Krémhez:
- 20 dkg puha Rama
- 20 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 2 ek liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- 1 ek kakaópor
- 1/2 citrom leve
- 1-2 ek rum
Tojáshabhoz:
- 5 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- csokidiszités
- Tészta elkészítése:
- A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a langyos vizet, majd a lisztet, amelybe előzőleg elkevertük a sütőport.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tésztát, és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Krém elkészítése:- A tejből és lisztből sűrű pépet főzünk a vaníliás cukorral. Hűlni hagyjuk.
- A margarint a porcukorral habosra keverünk, elkeverjük a kihűlt péppel.
- Hozzáadjuk a darált diót, a kakaóport, a citromlevet, és 1-2 ek rumot (ezt lehet ízlés szerint).
- Az elkészült krémet egyenletesen a tésztára kenjük.
Tojáshab elkészítése:- A tojásfehérjéket a porcukorral gőz felett keményre keverünk.
- Egy kissé kihűlve a krém tetejére kenjük. Végül tortadarával megszórjuk.
- Fontos, hogy másnap szeleteljük!
2012. május 28., hétfő
Kell még!
Annyira jol sikerült a fenyö rügy szirup hogy mennem kell felkutatni a fenyöerdöt rügyért :))
2012. május 26., szombat
Méteres süti
hozzávalók:
4 tojás
25 deka porcukor
10 evökanál melegviz
5 evökanál olaj
25 deka rétesliszt
1 sütőpor
elkészités:
2 őzgerincformát kizsirozunk és lisztezünk .
a tojássárgáját a porcukorral vizzel habosra kavarjuk hozzáadjuk az olajat majd a sütőporral elkevert lisztet
aztán a tojásfehérjét is habbá verjük és ovatosan belekeverjük
kettévesszük és az egyik felébe 2 kanál kakaoport teszünk és beleöntjük a formákba
előmelegitett sütöben tüprobáig sütjük kb 20 percig
ha kisült jol kihütjük az se baj ha másnap szeleteljük fel ,a forma mintája szerint.
sajnos itt nekem egy kis baleset történt :)) eltörtem :) de nembaj kiküszöbölthetö
amig hül megcsináljuk a krémeket
1 margarint kikavarunk izlés szerinti mennyiségü porcukorral kb 20 deka
majd 2 fajta pudingot fözünk természetesen kevesebb tejjel hogy kemény legyen...amit éppen otthon találunk. lehet csoki- vanilia mint nekem most éppen volt itthon
de én álltalában rumpuncs pudinggal szeretem meg tejszinpuding amihez mandula aromát adok és ez a kettö krém van benne . a kikavart vajkrémet ketté vesszük és a két fajta pudingba belekeverjük. felváltva kenegetjük a felszeletelt piskotát és rakjuk egymásmellé egy barna egy sárga
igy ahogy a képen van és kapunk 76 centi sütit :))
én a maradék krémeket kivülröl rákenem a sütire van ahol az ujjammal kentem rá
aztán berakjuk hütöbe egy kicsit lehülni és közben csináljuk a csokimázt
elég sok csokit igényel ugy hogy szerintem gazdaságosabb ha csinálunk
20 deka margarin
20 deka cukor
4 evökanál tej
2 csomag csokipuding
4 evökanál kakao
a vajat tejet cukrot összeolvasztjuk lassu tüzön majd ha jol rotyog már beleadjuk a kakaot és pudingot igy is átrottyantjuk és mehet a sütire.
igy legalább félnapra hütöbe tesszük hogy jol összeérjenek az izek és jol áthüljön az egész és ferdén szeleteljük
jo étvágyat!!
2012. május 24., csütörtök
Bodza ivólé gyorsfogyasztásra
leszedjük a bodzavirágot kb ennyi mennyiséget
levágtam a vastagabb szárakat rola de természetesen már a fazék fölött hogy a virágpor ne hulljon ki feleslegesen a szemétbe mert ez a legfontosabb része... NEM KELL MEGMOSNI A VIRÁGOT!
nemtudom hány literes ez a fazekam de 12 tuti van .. felengedtem vizzel a (virágokra) belevágtam 3 citromot kb 30 szem citrompotlot, 20 szem édesitöszert, 2 kilo cukrot , átkavartam és fedövel lefedve igy kell hagyni legalább másnapig de ha tovább akarjuk érlelni akkor szükséges bele egy kevés natrium benzonát vagy borkösav a felpezsgést megakadályozván. nekem már pezsgett fel ezért csinálom igy. többször kell átkavargatni , lehet kostolni és ha ugy gondoljuk hogy már izvilágunknak megfelelö akkor ásványvizes flakonokba szürjük és hütöben vagy pincében pár napig eláll de nálunk 2-3 napnál nem tart tovább 10 liter :)
2012. május 23., szerda
Bodza szörp télire
hozzávalók:
kb 10-20 bodza virág (enyémek elég kicsik voltak és nem számoltam mennyi volt de igazábol nincs jelentösége hogy 10 vagy 20 természetesen ha több a virág akkor erösebb izü a szörp.
kb 15 deka cukrot megkaramellizáltam a fazékban amiben csinálom a szörpöt.
felöntöttem 3.5-4 liternyi vizzel. beleraktam 2kilo cukrot és felföztem
majd hozzáadtam a bodzákat 3 felkarikázott citromot kb 20 szem citrompotlot meg vagy 20-30 szem édesitö szert . igy hagytam lefedve állni mésnapig. majd ujra felföztem tettem bele egy mokkáskanálnyi borkősavat , leszürtem és üvegekbe pakoltam , beraktam meleg száraz dunsztba( fotel meg plédek)
2012. május 22., kedd
Rózsaszirup
hozzávalók:
miután nem mértem meg hogy mennyi volt.. :))kb 5x 2 összemaréknyi rozsaszirom
1 iter viz 80 deka cukor sziruppá fözve , 20szem citrompotlo, 1 citrom felkarikázva majd belerakva a rozsaszirom és igy is forralva 5-10 percig miután kész tettem bele még citromlét mert kevesellettem de izlés dolga... késhegynyi borkénport és egy kevés piros ételfestékkel szineztem mert nem volt semmi szine a rozsának
.üvegbe töltöttem és kész
2012. május 17., csütörtök
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)